Het hoofdkantoor van Imtech Imtech

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de handel in aandelen Imtech op de beurs stilgelegd. Dat laat de toezichthouder donderdagochtend weten in een persbericht.

De reden om de handel op te schorten is volgens de AFM dat Imtech met een persbericht komt. Een woordvoerder van de curatoren bevestigt dat er in de loop van de dag een persbericht komt.

Dinsdag vroeg Imtech uitstel van betaling aan, omdat het in financiële problemen verkeert.

Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen noemt het bericht "verrassend". Volgens hem is het niet te zeggen of dit duidt op een bekendmaking van een faillissement van Imtech. De stap van de AFM is in ieder geval geen vaste gang van zaken, volgens Van Beek.

Voorkennis?

Het zou eventueel ook kunnen wijzen op handel met voorkennis, aldus Van Beek. "De koers van Imtech schoot gister 44 procent omhoog en sloot op 39 cent. Dan gaat de AFM informeren bij de onderneming. Mogelijk is er voorkennis geweest. Bij dit soort zaken zijn er zo veel partijen betrokken, hoe kun je dan voorkomen dat informatie uitlekt?"

Die voorkennis zou dan kunnen slaan op een (gedeeltelijke) overname. "Pon Holdings heeft afgelopen week interesse uitgesproken in de marine activiteiten van Imtech", licht Van Beek toe.

Speculanten

Het is ook mogelijk dat de beursstijging het gevolg is van speculanten, beleggers die een gokje wagen. Nu de aandelen zo goedkoop zijn en de waarde sterk schommelt, kunnen ze profiteren van een snelle winst, zelfs op één dag. Ook zijn er kopers die hopen op een goede afloop en nu goedkoop instappen. 

De koers van Imtech daalde de voorbije dagen met tientallen procenten. De aankondiging dat het bedrijf uitstel van betaling kreeg duwde het aandeel van 42 cent naar 27 cent. 

De stijging gisteren was zonder enige aanleiding van de markt, het bedrijf of curatoren. Omdat Imtech een dubbeltjesfonds is geworden zijn met een paar cent erbij of eraf de percentages al gauw groot.

STER reclame