NOS Nieuws

Politie had informatie over vuurwapen verdachte Waalwijk

Politie maakte fouten in onderzoek naar bedreiging

De politie heeft fouten gemaakt in het onderzoek naar bedreigingen van Linda van der Giesen, de vrouw die maandag bij een ziekenhuis in Waalwijk is doodgeschoten. De politie zegt dat Van der Giesen begin augustus heeft laten weten dat ze werd bedreigd en dat de verdachte, haar ex-vriend, mogelijk een vuurwapen bezat. Daar is wel onderzoek naar gedaan, maar de politie erkent dat het risico voor Van der Giesen onvoldoende is ingeschat.

Met de kennis van nu, had de politie moeten ingrijpen, erkent plaatsvervangend korpschef Schouten van de Politie Midden- en West-Brabant. "Achteraf kunnen we vaststellen dat dit bijzonder spijtig is."

Complexe relatie

Volgens Schouten hadden de 28-jarige Van der Giesen en de verdachte, een 37-jarige man uit Zevenbergen, een complexe relatie. Ze waren allebei bekend bij de politie en hebben ook allebei meerdere malen aangifte gedaan van bedreiging door de ander.

Linda van der Giesen werd maandagmiddag rond vijf uur op de parkeerplaats van het Tweesteden-ziekenhuis doodgeschoten. Haar ex-vriend meldde zich een dag later uit zichzelf op het politiebureau in Roosendaal en werd daar aangehouden. Hij wordt komende vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Urgentie

Het slachtoffer had op 30 juli aangifte gedaan wegens bedreiging door de verdachte. Haar mail met de informatie over het vuurwapen kwam op 2 augustus bij de politie binnen, acht dagen voor de moord. Op 8 augustus heeft Van der Giesen nogmaals een melding gedaan. Schouten zegt dat "met grote urgentie" wordt uitgezocht wat er in het onderzoek is misgegaan.

"Ik had liever gezien dat we hadden ingegrepen en dat er een huiszoeking was gedaan. Er is na deze aangiftes ook geen contact geweest met de verdachte en ook dat had achteraf gezien wel gemoeten. Waarom dat niet is gebeurd gaan we nu tot op de bodem uitzoeken."

Volgens OM en politie was er geen sprake van "spijkerharde" meldingen. "Het was een verklaring van het slachtoffer van horen zeggen. Eerdere bedreigingen van de verdachte zaten bovendien ook niet in de sfeer van wat er nu is gebeurd", stelt Schouten.

"Het tragische van deze gebeurtenis is dat er een onderzoek liep naar het mogelijk wapenbezit van de verdachte en dat dit onderzoek nog gaande was op de dag dat er een schietpartij plaatsvond. Aan de andere kant: als de politie op elke melding van horen zeggen onmiddellijk tot huiszoeking zou overgaan, dan zou het klachten regenen over de handelwijze van de politie. En terecht", zei plaatsvervangend hoofdofficier Charles van der Voort.

Excuses

De uitkomst van dat onderzoek moet ook bepalen of de politie excuses dient te maken aan de nabestaanden van Linda van der Giesen. "Als dat nodig is, zal dat zeker gebeuren. Mijn inschatting op dit moment is dat excuses inderdaad nodig zijn", aldus korpschef Schouten.

Dat onderzoek zal gedaan worden door de interne dienst Integriteit en Veiligheid van het politiekorps.

Volgens OM en politie heeft de verdachte een strafblad waar geweldsdaden op staan. "Maar dit zijn strafbare feiten van lang geleden en die hebben niet in huiselijke kring plaatsgevonden", aldus hoofdofficier Van der Voort.

Wel zijn er sinds 2013 volgens het OM minimaal vier à vijf aangiftes gedaan van bedreiging door de verdachte. Die aangiftes zijn afkomstig van meerdere personen, waaronder verschillende ex'en van de verdachte. "Kennelijk was bij degene die dit keer de melding kreeg niet bekend dat er al meerdere aangiftes waren gedaan tegen deze persoon", gaf korpschef Schouten toe.

Moord op Els Borst

D66 wil snel een reactie van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie op de zaak. Kamerlid Magda Berndsen constateert dat ook in de zaak van Bart van U., die wordt verdacht van de moord op oud-D66-leider Els Borst, door politie en justitie fouten zijn gemaakt.

Berndsen wil van de minister weten of die fouten te wijten zijn aan een capaciteitstekort bij de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl