Forensisch-onderzoek nadat een juweliersvrouw uit Deurne twee overvallers had doodgeschoten
NOS Nieuws

Juweliersvrouw Deurne definitief niet vervolgd

De juweliersvrouw uit Deurne die in maart vorig jaar in haar winkel twee overvallers doodschoot, wordt definitief niet vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch besloten.

Het Openbaar Ministerie had al besloten dat de vrouw niet terecht hoefde te staan voor het doodschieten van de twee overvallers. Volgens het OM heeft ze uit noodweer gehandeld.

De nabestaanden van de overvallers legden zich hier niet bij neer en startten een beklagprocedure bij het hof. Ze vroegen het hof om aan het OM op te dragen om de vrouw alsnog voor de rechter te brengen, maar het gerechtshof zegt dat de vrouw zich mocht verdedigen tegen de overvallers en zich dus mag beroepen op noodweer. Volgens het hof zal een rechtbank dat ook vinden.

'Klip en klaar'

"De juweliersvrouw kon niet anders handelen. Er was sprake van noodweer", zegt Jan-Hein Kuijpers, advocaat van de vrouw. "Voor het hof was dat klip en klaar."

Opluchting bij juweliersvrouw

Volgens Kuijpers was de juweliersvrouw erg blij met de uitspraak en moest ze huilen van blijdschap. De vrouw heeft lang in onzekerheid gezeten. "Het heeft te lang geduurd", vindt Kuijpers. "Het OM heeft lang gewacht met de beslissing om niet te vervolgen en toen kwamen er ook nog eens twee klachten."

"Het gaat nu in ieder geval een stuk beter met haar, omdat er nu zekerheid is. Het is nu klaar. Ze hoeft geen dag de gevangenis in. Het moment van verwerking is nu aangebroken", zegt Kuijpers.

'Onbevredigend'

Advocate Bénédicte Ficq, die de nabestaanden bijstond, noemt de beslissing van het hof "jammer en onbevredigend". "Het was wenselijk geweest als er in een geval als dit, waarbij door eigenrichting twee doden vallen, een openbare zitting was geweest en een onafhankelijke rechter zich hierover had kunnen uitspreken. Zeker nu er sprake is van een illegaal vuurwapen."

Ficq zegt dat die procedure in bijna alle soortgelijke gevallen wordt gevolgd. "Het is verwonderlijk dat het nu niet gebeurt", aldus de advocate.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl