De wapens zijn neergelegd in het grensgebied van Libanon met Syrië
NOS Nieuws

Wapenstilstand van 48 uur in Syrische dorpen

In Syrië zijn rebellen en het regeringsleger in twee regio's een wapenstilstand overeengekomen. Volgens de sjiitische Hezbollah-beweging, die samen met het bewind van president Assad tegen de soennitische rebellen vecht, is het bestand vanochtend ingegaan en duurt het 48 uur. Beide partijen zeiden vannacht al dat ze de wapens zouden neerleggen.

Het bestand geldt in de stad Zabadani, dicht bij de Libanese grens, en in de dorpen Fuaa en Kafraya in de noordelijke provincie Idlib. Dat zijn sjiitische plaatsen die door de oppositie bedreigd werden.

De onderhandelingen zijn namens de rebellen gevoerd door Ahrar al-Sham, een bondgenoot van al-Nusra, dat met al-Qaida is verbonden. Hezbollah en Syrië zouden zijn vertegenwoordigd door Iraanse onderhandelaars.

Vredesvoorstel

Volgens de televisiezender van Hezbollah heeft de leider van de beweging, sjeik Nasrallah, samen met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Zarif, een plan besproken om een einde te maken aan de burgeroorlog.

Zarif brengt vandaag een bezoek aan de Syrische hoofdstad. Hij zou een vredesvoorstel aan de VN-Veiligheidsraad willen presenteren.

Aan de vooravond van Zarifs bezoek is Damascus bestookt met tientallen raketten. Daarbij zou een dode zijn gevallen en zouden tientallen mensen gewond zijn geraakt.

Lokale bestanden

Hezbollah was in Zabadani samen met het Syrische leger de afgelopen weken bezig met een offensief.

In het verleden zijn er sporadisch lokale bestanden geweest, om de bevolking te kunnen voorzien van voedsel en medicijnen. Dat is ook nu de bedoeling. Maar volgens sommige bronnen wordt er nu ook onderhandeld over verdere stappen.

Correspondent Sander van Hoorn heeft zijn bedenkingen. "Er zijn meer van dit soort bestanden geweest. Ze zijn eigenlijk altijd lokaal en eigenlijk altijd tijdelijk." Volgens Van Hoorn geeft het bestand de strijdende partijen de kans om zich op andere zaken te richten. "Zo zitten ten noorden van Zabadani veel IS-strijders. Het leger zou zich nu samen met Hezbollah op hen kunnen richten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl