NOS SportAangepast

Tuitert en Sauerbreij sporters van 2010

Mark Tuitert en Nicolien Sauerbreij zijn tijdens het NOC*NSF Sportgala in Amsterdam verkozen tot sportman en sportvrouw van het jaar.

Tuitert transformeerde op 20 februari een goede carrière tot een prachtige met goud op de 1.500 meter, wellicht de meest prestigieuze schaatsafstand die er is.

De 30-jarige Tuitert kreeg tijdens de verkiezing onder collega's de voorkeur boven Sven Kramer, die olympisch goud pakte op de 5.000 meter en ook nog eens als allrounder Europees en wereldkampioen werd.

Opvallend was dat Wesley Sneijder achter het net viste. De speler van Inter won met zijn club de Champions League en in Italie zowel de titel als de beker. Bovendien reikte hij met Oranje tot de finale van het WK, het toernooi waarop hij vijf keer doel trof.

"Te waar om mooi te zijn"

Tuitert ontving de Jaap Edentrofee uit handen van windsurfer en voormalig sportman van het jaar Stephan van den Berg. "Het is bijna te waar om mooi te zijn", stamelde Tuitert.

"Ik ben heel vereerd. Ik heb een unieke prestatie geleverd, maar dat hebben de andere twee genomineerden ook. Het is een enorme eer om naast zulke grootheden genomineerd te zijn. Het is een eer ook om Ard Schenk op te volgen als winnaar van de 1.500 meter bij de Olympische Spelen."

Sauerbreij beste sportvrouw 2010

Sauerbreij dankt de uitverkiezing aan de winst van de wereldbeker, maar vooral aan haar prestatie tijdens de Spelen in Vancouver. In de Canadese sneeuw behaalde ze olympische goud op de parallelreuzenslalom.

Haar plak was een historische: de eerste olympische wintersportmedaille voor Nederland die niet op het ijs was veroverd. Het is bovendien de honderdste gouden olympische medaille voor Nederland uit de geschiedenis.

Sauerbreij kreeg van haar collega's de voorkeur boven schaatsster Ireen Wüst, die olympisch goud won op de 1.500 meter, en openwaterzwemster Linsy Heister. Zij pakte de wereldtitel op de 25 kilometer.

"Jammer dat ik er niet bij ben"

"Het is een heel gekke gewaarwording om hier aan de voet van de 'Rockies' te horen dat ik deze prijs gewonnen heb", sprak ze vanuit Colorado.

"Het was een moeilijke afweging en het is jammer dat ik er niet bij ben in Amsterdam. Maar een sporter wil natuurlijk vooral sporten en ik wil gewoon goed presteren in de wereldbekercyclus."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl