NOS NieuwsAangepast

Robert M. en zijn man wilden een kind

Door verslaggever Pauline Broekema

Begin dit jaar gaven Robert M. en zijn man de wens te kennen een kind te willen adopteren. Ze meldden zich bij de Raad voor de Kinderbescherming en doorliepen de gebruikelijke procedure.

Een aspirant-ouderechtpaar voert vijf tot zes gesprekken met een medewerker van de Raad. De medewerker van de Kinderbescherming die de gesprekken met de twee Amsterdamse mannen voerde, kwam tot de conclusie dat die niet geschikt waren een kind te adopteren.

De afwijzing kwam in november, dus voordat Robert M. werd gearresteerd. Het werd de mannen in een gesprek te kennen gegeven. De Raad voor de Kinderberscherming wil om privacyredenen niet zeggen waarom die conclusie werd getrokken.

Lange weg

De weg naar adoptie is lang. Tijdens het eerste gesprek wordt de ouders voorgehouden hoe complex een adoptiekind kan zijn. Het kind kan mogelijk hechtingsproblemen hebben of een erg lastige puber worden. Op latere leeftijd kan het problemen krijgen met het feit dat het is weggegeven.

De medewerker beoordeelt de aspirant-ouders op geschiktheid. De gesprekken worden gevoerd op het kantoor van de Raad, maar ook komt een medewerker thuis, om een beeld te krijgen van de woonomstandigheden.

In de gesprekken wordt gekeken naar de vaardigheden van de opvoeder. Ook wordt er gesproken over hun eigen achtergrond. Hoe de kinderjaren en de opvoeding waren, of ze grootgebracht in een warm, stabiel gezin of dat er sprake was van mishandeling of drankmisbruik.

Homo-echtparen

Kinderen die onder minder ideale omstandigheden worden grootgebracht, hebben het later als opvoeder vaak moeilijker, leert de praktijk. Of ze kopiëren gedrag en ervaringen die ze als jeugdige ondervonden, zegt Richard Bakker van de Raad voor de Kinderbescherming.

Wie geschikt wordt bevonden, krijgt een beginseltoestemming, maar daarmee is het traject bij lange na nog niet afgerond. Dan volgt het wachten, soms jaren. Dat geldt zeker voor homo-echtparen, omdat de meeste landen kinderen niet afstaan voor adoptie door homoseksuelen.

M. niet in beroep

Ondertussen kunnen aanstaande adoptieouders cursussen volgen om de uitbreiding van het gezin zo makkelijk mogelijk te maken. Ook M. en zijn partner deden mee aan een cursus van een adoptievereniging.

Omdat ze daar door andere aspirant-ouders zijn gezien, geeft de Raad nu openheid van zaken.

Ook wil de Raad laten zien dat een aanvraag heel zorgvuldig in behandeling wordt genomen en dat de deskundigen het met hun afwijzing bij het rechte eind hadden.

De twee mannen hadden formeel nog de mogelijkheid - zoals iedereen - om tegen de beslissing in beroep te gaan. Daar hebben ze van afgezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl