Winkelend publiek in Den Bosch
NOS Nieuws

CPB: economie groeit stuk sneller dan verwacht

De economie trekt steviger aan dan gedacht. Dit jaar groeit de economie met 2 procent en volgend jaar zelfs met 2,4 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) raamde de groei in maart nog op respectievelijk 1,7 en 1,8 procent. In juni had het CPB de groei voor volgend jaar al verhoogd naar 2,1 procent.

De groei zit in alle sectoren van de economie. De export neemt volgend jaar flink toe, consumenten geven meer uit en bedrijven schroeven hun investeringen op. Dit jaar blijft de wereldhandel nog wat achter door tegenvallende economische groei en vraag in Azië en Latijns Amerika, maar volgend jaar zorgt de robuuste groei in Europa en de VS dat de export flink aangezwengeld wordt.

De lagere aardgasproductie zorgt wel voor lagere aardgasbaten en drukt de groei, maar zit het economisch herstel niet in de weg.

Economie-redacteur André Meinema over de nieuwe cijfers

Koopkracht

De aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard euro helpt de groei ook vooruit doordat het de consumentenbestedingen stimuleert.

De koopkracht valt dit jaar wat lager uit dan eerder geraamd, maar volgend wordt het met een gemiddelde stijging van 1,1 procent een stuk beter. Maar die koopkrachtstijging geldt niet voor iedereen. Zo gaan tweeverdieners er volgend jaar 1,8 procent op vooruit, maar alleenstaanden moeten het doen met 0,2 procent verbetering.

Werkenden zijn sowieso beter af, maar mensen met een uitkering en gepensioneerden leveren volgend jaar respectievelijk 0,3 en 1,1 procent in.

Door de aantrekkende economie komen er banen bij en daalt de werkloosheid volgend jaar gestaag naar 600.000 mensen, dat is 6,7 procent. Ook het begrotingstekort van de overheid neemt af en komt uit op 1,5 procent van het bbp. Volgens de Europese begrotingsregels mag het tekort maximaal 3 procent bedragen en moeten de eurolanden streven naar nul tekort en dus begrotingsevenwicht.

Voor het kabinet, dat de cijfers en ramingen van het CPB gebruikt voor Prinsjesdag en de begroting van volgend jaar, zijn de cijfers een opsteker die het in elkaar zetten van een begroting een stuk makkelijker maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl