AFP

Op het Griekse eiland Kos zijn gevechten uitgebroken onder migranten. Veel vluchtelingen kamperen nu in parken en op pleinen. Bij een poging 1500 migranten onder te brengen in een stadion en ze daar te registreren, liep het uit de hand. 

In het stadion braken opstootjes uit. Een kleine politiemacht gebruikte brandblussers en de wapenstok om de menigte in bedwang te houden. Honderden renden in paniek het stadion uit.

In Kos-Stad blokkeerden de vluchtelingen de belangrijkste weg langs de kust met een sit-in. Ze riepen leuzen als "we willen papieren, we willen eten".

Gevechten op Kos

Burgemeester Jorgos Kiritsis van Kos heeft andermaal de noodklok geluid over de situatie op het populaire vakantie-eiland. In een bericht aan de regering in Athene heeft hij de toestand onhoudbaar genoemd. Hij vraagt dringend om versterking van de politie. Hij waarschuwde ook dat er bloed kan vloeien als de orde op het eiland niet snel wordt hersteld.

Volgens de burgemeester komen er dagelijks tussen de 600 en 800 migranten naar Kos, vooral Syriërs en Afghanen die via Turkije de oversteek naar de Griekse eilanden maken. Op een inwonertal van tegen de 40.000 verblijven er nu 7000 vluchtelingen op Kos, zegt de burgemeester. 

Premier Tsipras zei vorige week dat de regering de vluchtelingencrisis ook niet aankan. Hij riep op zijn beurt de hulp van de Europese Unie in.

STER reclame