Alex Brenninkmeijer
NOS Nieuws

Brenninkmeijer toetst onderzoek NS-affaire Limburg

Oud-ombudsman Brenninkmeijer gaat nieuw onderzoek doen naar de rol van de NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Minister Dijsselbloem schrijft aan de Tweede Kamer dat hij niet twijfelt aan de integriteit van het advocatenkantoor De Brauw, dat eerder onderzoek deed. Maar hij wil toch een second opinion.

"De uitkomsten van het onderzoek zijn cruciaal en mogen op geen enkele manier ter discussie staan." Dijsselbloem heeft nu met de raad van commissarissen van de NS afgesproken dat Brenninkmeijer het eerdere onderzoek toetst en dat hij ook kijkt naar de grondigheid ervan.

Huisadvocaat

De Brauw deed onderzoek naar het optreden van de NS bij de aanbesteding, maar is tegelijk huisadvocaat van het bedrijf. Alex Brenninkmeijer is lid van de Europese Rekenkamer. Eerder was hij lange tijd de Nationale ombudsman.

De rol van de NS bij de onregelmatigheden rond de aanbesteding leidde tot het vertrek van topman Huges. Ondanks toezeggingen van Dijsselbloem dat Huges geen vertrekpremie zou krijgen, werd vorige week bekend dat de NS hem toch 175.000 euro betaalt. De gang van zaken heeft tot tientallen vragen geleid in de Tweede Kamer. De Kamer is zeer teleurgesteld over de vergoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl