NOS Nieuws

Olieprijs gekelderd, waarom merken we dat niet aan de pomp?

De prijs van ruwe olie is in een jaar tijd bijna gehalveerd, maar aan de pomp zie je van die enorme prijsdaling veel minder terug in de benzine- of dieselprijs. Die daalde in een jaar tijd met gemiddeld maar 5,1 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat vooral door de vaste belastingen van de staat op benzine. Ook de zwakke euro speelt een belangrijke rol.

In juli vorig jaar kostte een vat ruwe olie 101 dollar, in juli dit jaar was dat nog maar 53 dollar. Een liter benzine kostte een jaar geleden gemiddeld 1,75 euro, in juli tankte je voor 1,66 euro per liter. De belangrijkste prijsbepaler is de staat. De literprijs bestaat voor bijna tweederde (63,9 procent) uit belastingen, zoals accijns en een heffing op voorraad, waarover ook nog btw geheven wordt. Dus als de prijs van ruwe olie verandert, gaat dat eigenlijk maar op voor eenderde van de totale prijs.

In een literprijs van 1,66 euro zit 1,06 euro aan belasting, waarvan 77 cent aan accijns en voorraadheffing en 29 cent aan btw. In de resterende 60 eurocent zitten de kosten voor ruwe olie, productiekosten, transportkosten en de marges voor de benzinemaatschappij en de pomphouder.

Pomp

Een andere demper op de benzineprijs is de euro. Een jaar geleden kostte een euro 1,35 dollar, nu maar 1,10 dollar. De zwakke euro tegenover de sterke dollar is goed voor de export omdat die Nederlandse producten goedkoper maakt voor het buitenland. Aan de andere kant zijn producten die we importeren in dollars weer duurder.

Olie wordt verhandeld in dollars. In dollars kost een vat ruwe olie nu 47 procent minder dan vorig jaar, maar in euro's is de daling maar 35 procent en dus een stuk minder.

Naast belastingen en de euro maakt het ook een flink verschil of je benzine tankt langs de snelweg, bij de pomp in het dorp, of bij een onbemand tankstation. Dat zit vooral in de kosten van een licentie voor een tankstation en in personeelskosten voor een bemande pomp. In juli was het verschil tussen de snelweg en de dorpspomp 7 cent voor een liter benzine, bij een onbemande pomp zelfs 11 cent. Op een volle tank is dat dus al gauw 4 à 5 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl