
'Geboortes in Nederland te vaak ingeleid'
Bevallingen in Nederland worden te vaak ingeleid. Dat vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO maakt zich daar zorgen over, zegt een gynaecologe die voor de organisatie werkt. Het opwekken van een bevalling vergroot volgens de WHO de kans op complicaties.
Volgens de WHO is het inleiden in slechts 5 procent van de gevallen nodig, terwijl in Nederland inmiddels een op de vijf bevallingen wordt ingeleid. Vaak gebeurt dat zonder medische noodzaak. Nederland doet het wel beter dan de meeste andere landen. Vrouwen zouden steeds vaker zelf vragen of de bevalling kan worden opgewekt.
De Nederlandse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vindt het niet te hoog omdat het bijvoorbeeld bedoeld is als middel om complicaties bij de moeder en babysterfte te voorkomen. "We zijn de afgelopen jaren beleid ingegaan waarbij wij proberen de babysterfte omlaag te krijgen", zegt Guid Oei van de NVOG. "Als inleidingen daarvoor een middel zijn, dan gaat dat goed."
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zegt juist dat er geen onderzoek bekend is waaruit blijkt dat inleiden te maken heeft met een daling van de babysterfte. Volgens de KNOV is de groep vrouwen die wordt ingeleid vaak een andere dan de groep waarbij babysterfte vaker voorkomt.
- liveblog
Ziekenhuisbaas niet verheugd om versoepelingen • 'Brandstichters teststraat Urk werden betaald'
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 20 april.
Winkels rekenen op versoepeling: 'Eindelijk af van winkelen op afspraak'
Het advies aan klanten wordt om alleen te komen. Bij meer winkels komt er personeel bij de deur te staan.
Tjeenk Willink ontvangt fractieleiders, Bij1 wil aanpak kloof in samenleving
Gisteren zei de informateur dat de fracties het eerst eens moeten worden over belangrijke onderwerpen die moeten worden opgelost.