NOS Nieuws

'Geboortes in Nederland te vaak ingeleid'

Bevallingen in Nederland worden te vaak ingeleid. Dat vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO maakt zich daar zorgen over, zegt een gynaecologe die voor de organisatie werkt. Het opwekken van een bevalling vergroot volgens de WHO de kans op complicaties.

Volgens de WHO is het inleiden in slechts 5 procent van de gevallen nodig, terwijl in Nederland inmiddels een op de vijf bevallingen wordt ingeleid. Vaak gebeurt dat zonder medische noodzaak. Nederland doet het wel beter dan de meeste andere landen. Vrouwen zouden steeds vaker zelf vragen of de bevalling kan worden opgewekt.

De Nederlandse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vindt het niet te hoog omdat het bijvoorbeeld bedoeld is als middel om complicaties bij de moeder en babysterfte te voorkomen. "We zijn de afgelopen jaren beleid ingegaan waarbij wij proberen de babysterfte omlaag te krijgen", zegt Guid Oei van de NVOG. "Als inleidingen daarvoor een middel zijn, dan gaat dat goed."

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zegt juist dat er geen onderzoek bekend is waaruit blijkt dat inleiden te maken heeft met een daling van de babysterfte. Volgens de KNOV is de groep vrouwen die wordt ingeleid vaak een andere dan de groep waarbij babysterfte vaker voorkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl