NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Rellen in Rome vanwege Berlusconi

In Rome zijn rellen uitgebroken nadat premier Berlusconi een motie van wantrouwen had overleefd in de Kamer van Afgevaardigden. De oproerpolitie gebruikte geweld om demonstranten weg te houden van het parlementsgebouw.

Het aantal gewonden is opgelopen tot zeker honderd; veertig betogers en zestig agenten.

De betogers sloegen onder meer met stokken op pantservoertuigen en gooiden stenen naar de agenten. Ook zijn er verfbommen gegooid richting het parlementsgebouw en zijn er auto's in brand gestoken. Onder de demonstranten waren veel studenten.

Ook in andere Italiaanse steden is tegen Berlusconi gedemonstreerd. In Palermo, op Sicilië, hebben zo'n vijfhonderd demonstranten korte tijd de startbaan van het vliegveld geblokkeerd. In Turijn hielden betogers het treinstation bezet.

Nipte meerderheid

In de Kamer van Afgevaardigden kreeg premier Berlusconi vanochtend een nipte meerderheid van de parlementariërs achter zich. De motie van wantrouwen werd met drie stemmen verschil verworpen. De motie was ingediend door de centrum-linkse oppositie.

Voor de stemming in de Kamer van Afgevaardigden kreeg Berlusconi al het vertrouwen van de Senaat. De Italiaanse premier ligt onder vuur vanwege diverse schandalen en beschuldigingen van corruptie.

STER reclame