Bloemen worden gereedgemaakt voor de export bij een chrysantenkweker in het Westland
NOS Nieuws

Bloemensector vreest strop door Russische controles

De Nederlandse bloemenbranche vreest dat de Russische controles op bloemen de handel flink zullen schaden. Vanaf vandaag laat Rusland niet zomaar meer Nederlandse bloemen het land in. Ze worden aan de grens strenger gecontroleerd op ongedierte. De stap werd vorige week dinsdag aangekondigd.

"Ik verwacht opstoppingen aan de grens", zegt Robert Roodenburg van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). "En dat is slecht want bloemen zijn dagverse producten. Elke dag dat ze langer in een vrachtwagen zitten verminderen ze in waarde. En na een paar dagen kan je ze weggooien."

Trips

Rusland zou vooral gaan zoeken naar de Californische trips. Dat is een klein en ongevaarlijk beestje dat overal voorkomt, zegt de sector. Ook op de bloemsoorten die veel naar Rusland worden geëxporteerd (chrysanten en rozen) zitten vaak tripsen en dus vreest de branche dat de Russen vrachten gaan tegenhouden.

Volgens Roodenburg is het nog afwachten hoe streng de Russische controles worden en hoe hard de handel dus geschaad wordt. "Als Russische klanten hun bestelde bloemen niet over de grens krijgen, zullen ze geen nieuwe orders meer plaatsen."

"Dit zou de nekslag kunnen zijn voor een aantal bedrijven"

Politiek

Land- en tuinbouworganisatie LTO zei eerder dat de zorgen van Rusland over Nederlandse bloemen verdacht veel lijken op een politiek statement. Ze volgden kort op de oproep om met een internationaal tribunaal de verantwoordelijken van de vliegramp met de MH17 te berechten.

Zo'n 5 procent van de Nederlandse bloemenexport gaat naar Rusland. Vorig jaar bedroeg die nog ruim 170 miljoen euro volgens de VGB, maar de export is begin dit jaar al gedaald.

Ernstige bedreiging

Zaterdag kondigde de Russische agrarische controle-instantie Rosselchoznadzor nog aan in overleg te gaan met de Europese Commissie over de import van Nederlandse bloemen. Volgens de waakhond bevatten Nederlandse bloemen ongedierte dat een "ernstige hygiënische bedreiging" vormt voor de Russische economie en landbouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl