Ugandezen wapperen met de regenboogvlag tijdens de Gay Pride in Entebbe
NOS Nieuws

Uganda viert Gay Pride, een jaar na de antihomowet

In Uganda zijn tientallen lesbo's, homo's, bi-, en transseksuelen de straat op gegaan voor een Gay Pride, een jaar nadat het constitutioneel hof in het land een antihomowet ongeldig had verklaard.

Bij de botanische tuin in Entebbe wapperden meer dan honderd mensen met regenboogvlaggen om aandacht te vragen voor homoseksualiteit in het land.

"We denken dat dit een nieuwe stap is om de maatschappij te laten zien dat geweld, discriminatie en intimidatie slecht is", zegt homo-activist Moses Kimbugwe. "We willen hiermee laten zien dat we bestaan en dezelfde rechten willen als andere Ugandezen."

Antihomowet

Anderhalf jaar geleden nam president Museveni nog een wet aan waardoor homo's jarenlange celstraffen konden krijgen voor homoseksuele handelingen. Mensen die meerdere keren werden betrapt, konden zelfs worden veroordeeld tot levenslang.

Na felle kritiek op de wet zette het Constitutioneel Hof er een streep door. Dat oordeelde dat er te weinig parlementsleden bij de stemming waren toen de wet werd aangenomen.

Veiligheid

Homoseksualiteit is een groot taboe in Uganda, net als in veel andere Afrikaanse landen. Sommige religieuze groeperingen zien de aandacht ervoor als een prestigeproject van het Westen.

De organisatie had de locatie van de Gay Pride tot vandaag geheim gehouden, omdat ze zich zorgen maakten over hun veiligheid. "Mijn droom is dat mensen begrijpen dat ik dit heb en dit draag", zegt een andere activist over haar kleding in kleuren van de regenboog. "Ik wil het liever in het openbaar vieren dan op een afgelegen plek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl