Supporters van ADO Den Haag hebben zich verzameld op het Plein
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek vervolging ADO-fans voor antisemitische leuzen

In Den Haag is het even onrustig geweest door een actie van ADO-supporters. Een groep van 400 à 500 supporters trok ruim een uur door de binnenstad, op de voet gevolgd door de ME. Er werden antisemitische leuzen geroepen. De politie overlegt met het OM of de daders kunnen worden aangepakt.

De supporters waren even na 18.30 uur vertrokken van het Plein waar een actie tegen de politie werd gehouden. De politie wilde gaan staken bij de voetbalwedstrijd ADO - PSV, die voor vanavond op het programma stond. De wedstrijd werd wegens de staking afgelast.

The Hague Fan Borrel

De supporters kwamen om 18.00 uur bijeen op het Plein voor The Hague Fan Borrel. Zo dwongen ze de politie om vanavond toch in actie te komen. Ze maakten veel lawaai, maar de sfeer was gemoedelijk. ADO-fans zaten tussen de gebruikelijke terrasbezoekers. De politie hield vanaf de hoeken van het Plein de boel in de gaten.

Na veertig minuten vertrokken de supporters in optocht door de binnenstad. Daarbij werden Romeinse kaarsen en rookbommetjes ontstoken, en dus ook antisemitische leuzen geroepen.

Binnenhof

De ME verhinderde dat de groep het Binnenhof optrok. Rond 19.45 uur keerden de fans op het Plein terug.

Jacco van Leeuwen, de voorzitter van de ADO-supportersvereniging, was blij met de opkomst, maar vreesde dat het uit de hand zou lopen. Hij hoopte dat supporters elkaar zouden corrigeren als iemand zich zou misdragen. "We willen de club geen schade berokkenen", zei hij.

  • Kysia Hekster / NOS
  • Karin Alberts / NOS
  • Robert Bas/ NOS
    Het Plein in de stad was voor 17.30 uur nog rustig

Zwolle

In Zwolle is het protest van voetbalsupporters tegen de politiestaking zonder problemen verlopen. Zo'n 300 leden van de verschillende supportersgroepen van PEC Zwolle kwamen om 12.00 uur in de binnenstad bijeen. Ze voelen zich gedupeerd, omdat door de politiestaking de wedstrijd PEC Zwolle - Cambuur vanavond ook niet doorgaat.

Volgens Freddy Eikelboom, voorzitter van de supportersclub PEC Zwolle was de sfeer "hartstikke goed". Cafés en terrassen waren gewoon open. Er liepen wat agenten door de stad, "maar in principe hebben we die niet nodig in Zwolle", zei Eikelboom in het NOS Radio 1 Journaal.

"Als supporter ben je ongewild slachtoffer van een cao-conflict waar wij geen invloed op hebben. Het is heel jammer dat het voetbal daarvoor misbruikt wordt. Iedereen in dit land heeft recht om te staken, maar dat doe je op het Malieveld en zeker niet hier in Zwolle." De supportersactie is volgens hem geslaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl