Magenes bij het nagebouwde huis
NOS Nieuws

Gronings huis in Milaan krijgt klap van aardbeving

 • Rop Zoutberg

  Correspondent Italië

 • Rop Zoutberg

  Correspondent Italië

Door correspondent Rop Zoutberg

Bij Milaan is een Gronings huis nagebouwd. Met Nederlandse bakstenen en Nederlandse cement. Alleen de deuren ontbreken. Voor een onderzoek van de NAM zal de woning in september in een proefopstelling de klap van een aardbeving krijgen. "Het doel is dat er behoorlijke beschadigingen in de structuur van het huis ontstaan."

Het onderzoek met het Groningse huis gebeurt bij het onderzoeksinstituut EUcentre in Pavia, ten zuiden van Milaan. "Tijdens de proef gaan we de beving steeds verder opvoeren. Naarmate de kracht groter wordt kunnen we zien in hoeverre de woning in staat is die trillingen op te vangen", vertelt Guido Magenes, coördinator van het project.

We komen tot een zware aardbeving die in Groningen niet heel waarschijnlijk is.

Guido Magenes, coördinator van het project

In de proeven komen ze soms tot kracht 7 op de Schaal van Richter, zegt Magenes. "We gaan heel ver daarmee, proberen zoveel mogelijk data te verzamelen. We komen tot een zware aardbeving die in Groningen niet heel waarschijnlijk is."

Zo werkt het

Magenes zegt er daarna nog snel bij dat de proef stopt voor de Groningse woning instort. "Je hebt het over een huis van acht meter hoog. Als het in zou storten zou het ook onze eigen meetapparatuur kapot maken. Doel is dat er wel behoorlijke beschadigingen in de structuur van het huis ontstaan."

De nagebouwde woning staat op een trilplaat die de aardbeving moet simuleren. De enorme structuur van het onderzoeksinstituut is de enige in Europa, dat is ook de reden dat het onderzoek van de NAM in Italië gebeurt, legt Magenes uit.

“Ook is hier een veel langere traditie in het onderzoek naar aardbevingen, simpelweg omdat in het land veel bevingen zijn", zegt Magenes. "Je kunt Nederland beschouwen als een trillingvrij land. De reden dat we nu toch onderzoek doen komt alleen door de gaswinning in het noorden.”

Bakstenen

Volgens Sander van Rootselaar, woordvoerder van de NAM, is het belangrijk dat in Pavia een huis werd neergezet dat zo veel mogelijk leek op huizen in Groningen. “Daarom hebben we bakstenen uit Oude Pekela, Nederlands cement en een aannemer uit Appingedam ingezet om de woning te bouwen. Doel is steeds inzicht te krijgen hoe een Nederlands huis reageert op aardbevingen. Daarmee leren we de risico’s in het aardbevingsgebied in te schatten.”

 • Rop Zoutberg / NOS
  Het nagebouwde Groningse huis
 • Rop Zoutberg / NOS
  Onderzoeker Guido Magenes bij nagebouwd Gronings huis Milaan
 • Rop Zoutberg / NOS
  Scheuren in muur waarop een aardbeving is getest

Nog dit najaar wil de NAM de bevindingen met de proefwoning rapporteren aan minister Kamp van Economische Zaken. Daarna kunnen volgens Van Rootselaar maatregelen worden genomen om de huizen in het Groningse aardbevingsgebied veiliger te maken. "Op dit moment kunnen we nog geen getallen noemen over risicovolle situaties. We willen weten hoe sterk die huizen zijn. Vervolgens bezien we hoe we die huizen gaan versterken en daarmee veiliger maken."

Verstevigen

De manier van huizen bouwen in gevoelige Italiaanse regio is veranderd, zegt Magenes. "Onze kennis is steeds groter. Bij een recente beving in het noorden van Italië zag je dat de woningen die extra verstevigd werden, de klappen veel beter doorstonden. Huizen die zulke aanpassingen niet hadden raakten beschadigd. We zagen dat onze kennis wel degelijk grote schade kan voorkomen."

Magenes kijkt nog eens naar het nagebouwde Groningse huis. "Aan een woning als deze zie je vooral dat het een enorme storm goed zal doorstaan. Het is echt aangepast aan het Nederlandse klimaat – die stevigheid heeft het huis. Maar of het een zware beving kan verwerken, daarover hebben we nog maar weinig wetenschappelijke kennis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl