De Nederlandse gemengde estafetteploeg voor de start van de 4x100 meter vrije slag in Kazan
NOS Sport

'Straks Ranomi erin, dat scheelt ook al een stuk'

Voor het eerst in de geschiedenis staat de Nederlandse gemengde estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag in een WK-finale. Dat is niet zo gek, want het onderdeel staat in Kazan ook voor het eerst op het programma van een wereldkampioenschap.

Later vandaag zwemt het viertal de finale. Of er ook een historische eerste WK-medaille in zit? "Als we Ranomi inzetten, scheelt dat wel een stukje", zegt Femke Heemskerk, die de 50 meter vrije slag liet schieten om zich volledig op de estafette te kunnen richten.

De Oranje-equipe bestaande uit Kyle Stolk, Sebastiaan Verschuren, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk zwom zaterdagochtend in een Nederlandse record naar de vijfde tijd (3.26,91). 'Kromo' deed nog niet mee aan de kwalificatierace, maar vanavond in de finale zal ze wel op het startblok staan. Naar verwachting vervangt Kromowidjojo dan Marrit Steenbergen, wier tijd tegenviel.

Echt superleuk

"Ik vind het echt superleuk", zegt de 19-jarige Kyle Stolk over het relatief nieuwe onderdeel dat door sommigen een circusnummer wordt genoemd. "Het is een mooie afstand", vindt ook Sebastiaan Verschuren. "Maar ik weet niet of het zwemmen gebaat is bij nog meer afstanden. Maar het is wel tof om met dames te zwemmen."

'Het is wel tof om met dames te zwemmen'

Mannen lanceren de vrouwen

In Kazan startte de ploeg met de twee heren, waarna Steenbergen en Heemskerk de laatste vier banen voor hun rekening namen. Volgens Stolk is dat de optimale manier om met een gemengde ploeg te zwemmen: "Zo lanceer je elkaar het water in. Je begint met twee heren, dan worden de dames daarna uit de golven gehouden. Zo kun je lekker doorzwemmen", legt de 19-jarige Stolk uit.

Marrit Steenbergen dook als derde het water in, maar haar tijd viel tegen. "Mijn tijd was echt niet goed. Ik moet gewoon twee seconden harder zwemmen", zegt het 15-jarige zwemtalent dat in Kazan niet op het niveau zwemt dat ze op de Europese Spelen in Bakoe wel wist te halen.

Heemskerk start niet op 50 vrij om 'energieredenen'

Femke Heemskerk zwom als slotzwemster wel een uitstekende race. Op de ochtend na haar teleurstellende tijd in de finale op de 100 meter vrije slag (53,58) zwom ze haar twee baantjes bijna een seconde sneller: 52,69, een tijd die zo'n twaalf uur eerder goed zou zijn geweest voor een zilveren medaille op het koninginnennummer, maar de tijden op de estafette en individuele nummers zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken vanwege het 'overnamevoordeel' op de estafette.

Daarvoor had Heemskerk wel energie gespaard, want ze startte vanochtend niet op de 50 meter vrije slag. "Niks dramatisch, maar om energieredenen", zegt Heemskerk daarover. "Ik merk dat ik heel weinig energie heb. Ik heb niks te winnen en niks te verliezen op de 50, maar ik kan nog wel van waarde zijn voor de estafette. Ik vind het belangrijker om me honderd procent in te kunnen zetten voor het team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl