1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Bezetting van hotel in Mali beëindigd

Franse en Malinese militairen hebben vanochtend een einde gemaakt aan de bezetting van een hotel in Centraal-Mali. Vier VN-medewerkers uit Zuid-Afrika, Rusland en Oekraïne zijn bevrijd. Eerst werd gedacht dat zij waren gegijzeld, maar ze hadden zich verborgen in het hotel.  

Drie andere buitenlanders werden dood aangetroffen. Zij komen ook uit Zuid-Afrika, Rusland en Oekraïne. 

Gisteren werd het hotel in de stad Sévaré aangevallen door moslimextremisten. Bij de aanval vielen er zeker negen doden; vijf Malinese militairen, een VN-militair en drie van de aanvallers. 

Minusma

In het hotel verblijven geregeld militairen van de VN-missie Minusma. Vier leden van Minusma konden het hotel gisteren ongedeerd verlaten. 

Sévaré ligt ongeveer 600 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako. De Nederlandse blauwhelmen in Mali zijn gelegerd in Gao, dat op 500 kilometer afstand van Sévaré ligt.

Nieuwe fase

De bevrijding van het hotel werd uitgevoerd door een speciale eenheid van het Malinese leger, zegt NOS-correspondent Koert Lindijer. Zij werden geholpen door Franse militairen die zijn gelegerd in buurland Tsjaad. 

Volgens Lindijer zijn er de laatste tijd steeds vaker aanvallen in Mali op het leger en op VN-doelen. Hij spreekt van een nieuwe fase, waar het land qua beveiliging nog niet op ingesteld is. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl