NOS Nieuws

Gemiddeld per dag 2,5 Nederlandse toeristen in het buitenland dood

Per dag komen er gemiddeld 2,5 Nederlandse toeristen om in het buitenland. Het totale aantal Nederlanders dat in het buitenland overlijdt, is twee keer zo hoog. Het gaat daarbij niet alleen om toeristen, maar ook om zakenreizigers, expats en pensionado's.

De Telegraaf heeft het aantal Nederlandse doden in het buitenland becijferd. Vorig jaar overleden er in totaal bijna 140.000 Nederlanders. Daarvan bevonden zich er 1869 in het buitenland. Bij de ramp met de MH17 kwamen 196 Nederlanders om. De krant baseert het sterftecijfer op gegevens van reisverzekeraars, alarmcentrales en uitvaartondernemers.

Volgens Dirk van Vuure, directeur van Van der Heden Internationaal Rouwvervoer en Uitvaartverzorging, was ongeveer de helft van de Nederlanders die in 2014 in het buitenland overleden toerist.

Ongeluk

Ongelukken zijn volgens Van Vuure de belangrijkste doodsoorzaak over de grens. Daarnaast overlijden steeds meer Nederlanders in het buitenland door hartproblemen. Volgens Van Vuure komt dat doordat op hogere leeftijd reizen in de mode is.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet niet hoeveel Nederlandse toeristen er in het buitenland overlijden. Buitenlandse Zaken wordt meestal niet op de hoogte gesteld van het overlijden van een toerist. In zo'n 350 gevallen per jaar wordt het ministerie ingeschakeld om hulp te bieden bij het vinden van een familielid of voor het opvragen van een autopsierapport in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl