
Gemiddeld per dag 2,5 Nederlandse toeristen in het buitenland dood
Per dag komen er gemiddeld 2,5 Nederlandse toeristen om in het buitenland. Het totale aantal Nederlanders dat in het buitenland overlijdt, is twee keer zo hoog. Het gaat daarbij niet alleen om toeristen, maar ook om zakenreizigers, expats en pensionado's.
De Telegraaf heeft het aantal Nederlandse doden in het buitenland becijferd. Vorig jaar overleden er in totaal bijna 140.000 Nederlanders. Daarvan bevonden zich er 1869 in het buitenland. Bij de ramp met de MH17 kwamen 196 Nederlanders om. De krant baseert het sterftecijfer op gegevens van reisverzekeraars, alarmcentrales en uitvaartondernemers.
Volgens Dirk van Vuure, directeur van Van der Heden Internationaal Rouwvervoer en Uitvaartverzorging, was ongeveer de helft van de Nederlanders die in 2014 in het buitenland overleden toerist.
Ongeluk
Ongelukken zijn volgens Van Vuure de belangrijkste doodsoorzaak over de grens. Daarnaast overlijden steeds meer Nederlanders in het buitenland door hartproblemen. Volgens Van Vuure komt dat doordat op hogere leeftijd reizen in de mode is.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet niet hoeveel Nederlandse toeristen er in het buitenland overlijden. Buitenlandse Zaken wordt meestal niet op de hoogte gesteld van het overlijden van een toerist. In zo'n 350 gevallen per jaar wordt het ministerie ingeschakeld om hulp te bieden bij het vinden van een familielid of voor het opvragen van een autopsierapport in het buitenland.
- liveblog
'Overgave 700 Oekraïense strijders in afgelopen 24 uur' • NAVO-aanvraag Zweden en Finland binnen
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
‘Weer trage reactie op hongersnood in Oost-Afrika’, hulporganisaties slaan alarm
In Ethiopië, Kenia en Somalië is het aantal mensen met extreme honger in een jaar meer dan verdubbeld, van 10 miljoen tot 23 miljoen. Hulp komt moeizaam op gang, zeggen twee hulporganisaties.
Groningse dorpen sneller versterkt: 'Eindelijk actie in de kern van het bevingsgebied'
Bewoners reageren blij. "Straks hoeven we niet meer te kijken of een huis een verhoogd of licht verhoogd risico heeft. Het hele dorp wordt aangepakt."