EPA
NOS Nieuws

Europa zucht onder hitte

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa was het vandaag warm. In onder meer Tsjechië, Polen en Hongarije werd het zelfs meer dan 40 graden. In Malta en Cyprus zijn zelfs temperaturen van boven de 50 graden gemeten.

De hitte leidt er ook toe dat de bosbrand in Spanje lastig te blussen is. Het is er kurkdroog, waardoor het vuur makkelijk om zich heen grijpt.

Recordtemperaturen

In Duitsland is de recordtemperatuur van 40,3 graden vandaag geëvenaard. Dat gebeurde in de plaats Kitzingen in Beieren.

Het is de tweede keer dat het 40,3 graden werd sinds de metingen in Duitsland in 1881 begonnen. De eerste keer was op 5 juli van dit jaar, ook in Kitzingen.

Polen, Tsjechen en Duitsers zoeken verkoeling in de hitte

Op verschillende plekken in Duitsland zijn maatregelen genomen in verband met de hitte. Zo werd eerder deze week de glazen koepel van de Rijksdag in Berlijn afgesloten voor toeristen. Door de brandende zon werd het onder de koepel bijna 50 graden.

Wijnoogst

In Frankrijk zijn hitte-waarschuwingen afgegeven. Met name in het oosten van het land zijn de temperaturen een stuk hoger dan gebruikelijk. Mensen moeten genoeg drinken en het wordt afgeraden om te lang in de zon te zijn.

Veel gebieden in Frankrijk kampen met droogte. Dat is een groot probleem voor de wijnboeren. In de meeste wijngebieden, van de Elzas tot Bordeaux, zijn ze het erover eens: 2015 wordt waarschijnlijk geen goed wijnjaar.

Britse reisbureaus hebben hun klanten extra gewaarschuwd: ga je op vakantie naar een ander Europees land, houd dan rekening met hoge temperaturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl