AFP
NOS Nieuws

VN neemt resolutie aan over chemische wapens Syrië

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem een resolutie aanvaard over het gebruik van chemische wapens in Syrië. De resolutie vraagt om de oprichting van een internationale instantie, die de schuldigen van de aanvallen met chemische wapens moet identificeren, zodat die bestraft kunnen worden.

De tekst van de resolutie kwam tot stand na overleg tussen de Verenigde Staten en Rusland.

Gedurende de laatste twee jaren is het aantal doden en gewonden door het gebruik van chemische wapens toegenomen.

VN neemt resolutie aan over chemische wapens Syrië

OPCW

Twee jaar geleden kwamen bij een gifgasaanval op een wijk in Damascus honderden burgers om het leven. Een VN-resolutie verordonneerde toen de vernietiging van alle chemische wapens en de grondstoffen daarvoor in Syrië. De OPCW onder leiding van de Nederlandse diplomaat Sigrid Kaag coördineerde de vernietiging van de chemische wapens in Syrië.

Het lijkt er nu op dat het Syrische bewind chemische wapens heeft achtergehouden. De Syrische VN-ambassadeur ontkent dat het leger chemische wapens inzet in de oorlog en beschuldigt terroristische organisaties van het gebruik ervan.

Maar de Verenigde Staten en andere westerse landen wijzen naar het bewind in Damascus, omdat dat als enige in de regio over vliegtuigen beschikt. De Syrische luchtmacht zou zich schuldig maken aan het gebruik van barrel-bombs. Dat zijn vaten, bijvoorbeeld gevuld met chloorgas, die uit helikopters worden gegooid.

AFP/EPA (Fotobewerking NOS)
Kaag is verantwoordelijk voor het vernietigen van chemische wapens uit Syrië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl