Regeringstroepen tijdens een patrouille in Sévaré EPA

Bij een aanval van zwaarbewapende islamitische militanten op een hotel in Centraal-Mali zijn vier Malinese militairen en een VN-militair om het leven gekomen. Twee van de aanvallers zijn ook gedood. 

In het hotel verblijven militairen van de VN-missie Minusma. De Malinese militairen kwamen om toen ze in een vuurgevecht met de aanvallers terechtkwamen. Vier leden van de VN-missie Minusma hebben het hotel volgens een Malinese legerwoordvoerder ongedeerd kunnen verlaten.

Na de aanval op hotel Byblos gingen de aanvallers het hotel daarnaast in en namen er tien mensen in gijzeling. Onder de gijzelaars is één Rus, heeft de Russische ambassade in het Afrikaanse land bevestigd.

Sévaré

Het hotel ligt bij het vliegveld in Sévaré, ongeveer 600 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako. Op het moment van de aanval zouden er zes buitenlanders zijn geweest: Zuid-Afrikanen, Fransen en Oekraïners. Sévaré ligt dicht bij de historische stad Mopti, dat een geliefde bestemming was voor toeristen tot islamitische rebellen in het voorjaar van 2012 in het gebied in opstand kwamen.

De Nederlandse blauwhelmen in Mali zijn gelegerd in Gao, dat op 500 kilometer afstand van Sévaré ligt. Voor zover bekend verbleven er geen Nederlanders in het hotel.

Koenders

Minister van Buitenlandse Zaken Koenders is verontrust over de berichten uit Mali. Hoewel de situatie nog onduidelijk is, hoopt hij dat het Malinese leger de toestand snel onder controle krijgt. 

STER reclame