AFP

Islamitische Staat heeft tientallen christelijke gezinnen ontvoerd in Syrië. De gezinnen werden gekidnapt nadat de terreurbeweging de strategisch gelegen plaats al-Qaryatain had ingenomen in de provincie Homs. 

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er zeker 230 mensen ontvoerd, van wie een deel christen is. Sommigen van hen werden door de extremistische strijders uit een kerk gehaald. 

Van deur tot deur

Al-Qaryatain werd deze week ingenomen na felle gevechten met het Syrische leger. IS begon de aanval met zelfmoordaanslagen op controleposten rondom de plaats.

Na de inname kamden IS-strijders de stad uit om mensen op te pakken, zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. De extremisten zochten naar mensen die zij verdenken van samenwerking met het Syrische regime van president Assad. Ook soennieten zijn meegenomen.

Onderhandelen

Van Hoorn verwacht dat er wordt onderhandeld over vrijlating van de gegijzelden, net als eerder dit jaar gebeurde bij gekidnapte Assyrische christenen. De gegijzelden kunnen bijvoorbeeld worden geruild tegen IS-gevangenen. "Hun lot is mogelijk net iets rooskleuriger dan dat van de jezidi’s een jaar geleden in Irak."

Vorig jaar werden honderden jezidi's, een Koerdische minderheid, gedood. De soennitische terreurorganisatie vindt dat ongelovigen en mensen van een ander geloof geen bestaansrecht hebben. 

STER reclame