NOS Nieuws

Unieke beelden van achterkant van de maan

Voor het eerst zijn de volledige achterkant van de maan en de verlichte aarde in één haarscherp beeld gevangen. Omdat de maan net zo snel om de aarde draait als om de eigen as, zien we op aarde altijd dezelfde kant. De beelden zijn half juli in een tijdsbestek van vijf uur gemaakt en achter elkaar gezet in een timelapse die nu is gepubliceerd.

De nieuwe foto's zijn gemaakt met een speciale, zeer geavanceerde camera: de Earth Polychromatic Imaging Camera, afgekort EPIC, die op een satelliet is geïnstalleerd.

De NASA wil vanaf september dagelijks nieuwe foto's publiceren. Die zullen op een speciale website te zien zijn, binnen anderhalve dag nadat ze door de EPIC zijn geschoten.

NASA maakt unieke beelden 'achterkant' maan

De achterkant van de maan wordt ook wel de 'dark side of the moon' genoemd, juist omdat dit stuk nooit te zien is vanaf de aarde. Dit stuk werd overigens al in 1959 door de Russen op beeld vastgelegd met de ruimtesonde Loena 3. Het deel van de maan dat vanaf de aarde niet zichtbaar is, bleek heel anders te zijn dan de kant die wij zien. Zo zijn er veel kraters.

De achterkant van de maan gefotografeerd in 1959 door de Luna 3

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl