Ranomi Kromowidjojo noemt het zwemmen op een wereldkampioenschap een feestje
NOS Sport

Heemskerk zwemt met kater, voor 'Kromo' is het een feestje

De twee Nederlandse WK-troeven op het koninginnennummer in het 50-meterbad eindigden vanochtend gezusterlijk op plaats vier en vijf in de series van de 100 meter vrije slag. Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo kunnen zich in Kazan op de WK allebei meten met de wereldtop, maar er is een groot verschil: Kromo beschikt over een killersmentaliteit, Heemskerk vecht tegen de twijfels.

"We kunnen het heel goed met elkaar vinden, maar Femke en ik verschillen heel erg qua karakter", zegt Kromowidjojo, die vanuit het atletendorp zag dat Heemskerk het gevecht tegen haar "demonen" niet wist te winnen en naar de laatste plaats in de finale van de 200 meter vrije slag zwom. "Ik vond het echt heel erg jammer. Ik hoop dat ze zich op de 100 vrij terugknokt."

Kater

De ochtend na haar teleurstellende race op de 200 meter vrije slag lag Heemskerk alweer in het water, dit keer voor de series op de 100 meter vrije slag. Ze zwom de vijfde tijd (53,89) en plaatste zich eenvoudig voor de halve finales.

Maar van een frisse zwemster was niet echt sprake. "Ik heb een beetje een kater. Ik heb veel energie verloren vannacht, maar het is nu gewoon taak om weer opnieuw te beginnen", zei Heemskerk na haar race.

Heemskerk en 'Kromo' naar halve finales 100 vrij

Niet makkelijk voor Heemskerk

"Het was lastig, dat geef ik eerlijk toe. Maar ik heb vanmiddag weer een kans. Als je ergens voor wegloopt heeft het sowieso geen zin. Dat was ik ook niet van plan. Maar dat het makkelijk is, dat is niet het verhaal."

Kromo kan nog wel harder

Ranomi Kromowidjojo stapte met een heel ander humeur het water uit na haar serie op de 100 meter vrije slag, waarin de olympisch kampioene naar de vierde tijd zwom (53,85).

"Ik zwom echt superlekker. Ik kan vanmiddag nog wel wat harder, denk ik. De zwemsters voor mij zijn niet de minsten. Zij zullen echt nog een stap harder gaan vanmiddag en anders wel morgen in de finale. Ik hoop dat ik daarbij zit. Dan gaan we echt gas geven", aldus Kromowidjojo.

Kromo vindt WK 'superleuk'

Terwijl de WK in Kazan voor Heemskerk niet altijd leuk is, heeft haar collega Kromowidjojo er wel zichtbaar plezier in. "Een WK vind ik echt superleuk. Van grote wedstrijden leef ik wel heel erg op. De series moet je doorkomen, maar vanmiddag wordt het een feestje en morgen hopelijk ook. Voor mij zijn finales echt leuke feestjes."

Kromo kan dan ook niet wachten tot ze vanmiddag weer het water in mag voor haar halve finale op de 100 meter vrije slag: "De afgelopen drie dagen heb ik me rustig gehouden. Dus ik heb nu echt heel veel zin om vanavond weer het water in te springen."

Tip voor Heemskerk

Heemskerk daarentegen zal een stuk minder vrolijk toeleven naar haar volgende race. Heeft Kromowidjojo een tip voor haar landgenote? "Ik denk dat ze gewoon moet doen wat prettig voelt voor haar. Dicht bij jezelf blijven, niet naar anderen kijken en rustig blijven. Dan komt het wel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl