NOS Nieuws

Kaaspakhuizen vol na schrappen melkquotum

De Nederlandse kaaspakhuizen zitten vol. Sinds de afschaffing van het melkquotum, op 1 april, wordt er meer geproduceerd dan verkocht. Melk is beperkt houdbaar en het overschot wordt daarom verwerkt tot poeder, boter en uiteraard ook kaas. Zolang er voor de extra kazen geen kopers zijn, worden ze opgeslagen, zegt Arjan Hes van de zuivelbrancheorganisatie GemZu.

Meer kaas afzetten op de Nederlandse markt is niet mogelijk. Het verbruik ligt al jaren rond de 17 kilo per persoon. De handelaren zullen dus bestemmingen in het buitenland moeten vinden. Daarvoor zullen de handelaren hun prijzen moeten laten zakken, zegt Hes.

Rusland en China

Een extra handicap is dat de export naar Rusland stilligt als gevolg van de handelsboycot die vanwege het neerhalen van vlucht MH17 werd ingesteld. Ook naar China wordt minder geëxporteerd. Dat land is zelf meer melk en ook kaas gaan produceren.

Het melkquotum werd op 1 april afgeschaft. Voor kaashandelaren daalde de verkoopprijs van een kilo Edammer van 3 naar zo'n 2,20 euro per kilo.

De Nederlandse kaaspakhuizen zitten vol

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl