Soa Aids Nederland bezorgd over thuistests
NOS Nieuws

'Soa-thuistests vaak onbetrouwbaar'

Soa Aids Nederland slaat alarm over de soa-zelftests. Die zijn vaak onbetrouwbaar, zegt Jan van Bergen, hoogleraar soa/hiv aan de Universiteit van Amsterdam.

Via internet worden steeds meer van deze zelftests verkocht. Maar de uitslag is niet altijd betrouwbaar omdat de test verkeerd kan zijn uitgevoerd of omdat een test voor de verkeerde soa is gekocht.

Laboratorium

Vooral tests waarbij de uitslag thuis kan worden afgelezen zijn onbetrouwbaar. Volgens Van Bergen is het beter een test te kopen die je moet opsturen naar een laboratorium.

Maar ook die zijn niet zonder risico. Als het monster niet precies goed is afgenomen of op de juiste manier is verpakt en opgestuurd is de uitslag niet te vertrouwen.

Huisarts

Ook zijn er soa's die pas na enige tijd in een test aangetoond kunnen worden. De kans bestaat dan dat er wordt getest voor de ziekte zich heeft geopenbaard.

Volgens Soa Aids Nederland ben je voor soa-testen het beste af bij je huisarts of de GGD. Op de website van de organisatie wordt uitgelegd waar je op moet letten als je toch liever zelf een test wil doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl