De 100 meter vrije slag wordt voor Ranomi Kromowidjojo haar eerste individuele start op de WK zwemmen
NOS Sport

WK zwemmen donderdag: kansen voor 'Kromo'

Na een voor de Nederlanders teleurstellende dag op de WK zwemmen, is donderdag een dag met nieuwe kansen. Met name voor Femke Heemskerk. Zij zal zich op de 100 meter vrije slag willen revancheren voor haar optreden in de finale van de 200 meter, waarin ze laatste werd.

Daarnaast komt Ranomi Kromowidjojo voor het eerst dit WK in actie op een individueel nummer. Haar optreden in de 4x100 meter estafette was veelbelovend, volgens analyticus Johan Kenkhuis.

Eerst nog even terugkijken op de matige woensdag. Wat blijft het meest hangen?

"Tsja, de teleurstelling van Heemskerk. Het zat er al aan te komen, dat zag je al in de series en aan haar interviews. De twijfel sluipt erin en in haar geval wordt het dan erger. Positief is dat ze het na afloop goed kon uitleggen. Ze stond er in ieder geval en heeft geracet voor wat ze waard was. Ik hoop dat dát iets goeds doet voor de 100 meter vrije slag."

"De gemiste finale van Verschuren op de 100 vrij is gewoon heel erg jammer. Die had ik graag door zien stomen na die vijfde plaats op de 200 meter vrij. Hij heeft niet genoeg basissnelheid voor de eerste 50 meter. Zonde, omdat het veld zo open ligt. Met zijn persoonlijk record zou hij mee moeten kunnen doen om de medailles."

Welke mooie dingen heb je gezien?

"Katie Ledecky, wat een klasbak is dat. Die wint vandaag de 200 meter vrije slag, een afstand die ze maar af en toe doet. Ze hakt brokken af van haar pr en is in absolute bloedvorm. Hiermee is ze ook kandidaat voor olympisch goud volgend jaar."

Donderdag zien we Kromowidjojo dus weer. Wat kan zij uitrichten?

"Ik verheug me erg op de 100 meter vrije slag bij de vrouwen. Ik ben benieuwd of Kromowidjojo weer is gegroeid, zoals ze dit hele seizoen met kleine stukjes doet. De beste seizoenstijden worden door veel zwemmers niet gehaald op dit WK, dat biedt perspectief voor Ranomi om mee te kunnen doen."

"Alle sterren zijn aanwezig bij de vrouwen. De Australische zusjes Cate en Bronte Campbell bijvoorbeeld. Die kunnen de Venus en Serena Williams van de zwemsport worden. Twee zussen in de wereldtop van het koninginnenummer, dat komt nooit voor. En dan heb je ook nog Sarah Sjöstrom en Missy Franklin..."

En Heemskerk?

"Daarvoor moeten we echt de series in de ochtend afwachten. Dan pas weet je hoe ze ervoor staat. Op het WK in Sjanghai (2011) zwom ze ook een teleurstellende 200 meter, maar werd ze vervolgens nipt vierde op de 100 meter. En ze kan tegenwoordig veel beter schakelen dan toen. Haar lijf is fit, daar ligt het niet aan. De 'kop' is het vraagteken."

Sterrenslag bij de vrouwen dus, die ontbreken een beetje op de 100 meter vrij bij de mannen...

"Nou ja, Nathan Adrian is natuurlijk de ster bij de mannen. Maar die moet wel een fatsoenlijke raceopbouw hanteren. In de halve finale ging hij er als een speer vandoor en stortte hij vervolgens helemaal in. Dat is redelijk amateuristisch voor een regerend olympisch kampioen."

"Ik geef Cameron McEvoy echt de meeste kans. En de Belg Pieter Timmers zit er ook heel dicht bij. Een Belgische medaille op de 100 meter vrije slag, dat is heel lang geleden. Het zou een mooie impuls voor het Belgische zwemmen zijn. Maar inderdaad, het is niet een veld vol sterren."

Finales donderdag

TijdAfstandNederlanders
16.32 uur100 meter vrije slag (v, halve finales)Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo
16.42 uur200 meter wisselslag (m, finale)
16.51 uur200 meter schoolslag (v, halve finales)
17.05 uur100 meter vrije slag (m, finale)
17.20 uur200 meter vlinderslag (v, finale)
17.29 uur200 meter schoolslag (m, halve finales)
17.49 uur50 meter rugslag (v, finale)
17.57 uur200 meter rugslag (m, halve finales)
18.16 uur4x200 meter vrije slag (v, finale)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl