Wim Kok was goed bevriend met Ellen Vogel
NOS Nieuws

Wim Kok: 'Ellen was verankerd in het theater'

"Ik heb een buitengewoon dierbare vriendin verloren", zegt oud-premier Wim Kok over de dood van Ellen Vogel. De actrice overleed vandaag in haar woonplaats Amsterdam op 93-jarige leeftijd. Kok was goed bevriend met Vogel.

"Ze was lief, attent, betrouwbaar en ook kwetsbaar. Dat laatste staat misschien in contrast met haar uitstraling. Ze straalde een natuurlijke allure uit, maar in intieme kringen kwam het kwetsbare, broze ook wat meer aan de oppervlakte", vertelt Kok in het NOS Radio 1 Journaal.

Kwetsbaar

Toen in 1969 de Actiegroep Tomaat zich tegen het traditionele theater keerde, kwam haar kwetsbare kant wel naar buiten. De actrice was zo aangedaan dat ze enkele jaren stopte met toneelspelen.

"Ze was toen al een gewaardeerde actrice, maar daar was ze letterlijk kapot van. Ze durfde niet meer op straat te komen."

Ze ging op hoge leeftijd nog naar voorstellingen. Daar genoot ze van.

Wim Kok

Volgens Kok was de actrice verankerd in het theater en het toneel. "Ze ging op hoge leeftijd, ook toen ze steeds slechter ging zien, nog naar voorstellingen. Daar genoot ze van. In het theater had ze een enorme vriendenkring en leefde ze op."

'Je werd er stil van'

De oud-premier zag Vogel een paar maanden geleden voor het laatst in de Stadsschouwburg in Den Haag. Daar werd een beeld van haar vader Albert Vogel onthuld.

"Toen maakte ze een geweldige indruk. Uit het blote hoofd vertelde ze over een aantal jeugdherinneringen. Dat deed ze zo nauwgezet, treffend en geestig, dat je er stil van werd. Een vrouw met een geweldig geheugen."

Ze heeft een rijk en gevuld leven gehad. Het was volgens haarzelf nu ook wel welletjes.

Wim Kok

Maar de laatste tijd ging het slechter met haar gezondheid. "Ik heb haar een paar dagen geleden nog aan de telefoon gehad en ze was ernstig vermoeid. Ze kon niet meer en was lichamelijk uitgeput. Ze heeft een heel mooi, rijk en gevuld leven gehad. Het was volgens haarzelf nu ook wel welletjes."

De carrière van de grande dame van het Nederlandse toneel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl