ANP

De twee agenten die in 2013 in Rotterdam-Zuid Mike Stok doodschoten zijn schuldig bevonden aan doodslag en poging tot doodslag, maar krijgen geen straf. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. De rechter volgde daarmee het Openbaar Ministerie, dat al had gevraagd om ontslag van rechtsvervolging voor de agenten.

Voor de agent die Stok dodelijk raakte, acht de rechter doodslag bewezen. Een collega die ook schoot, maar Stok niet raakte is schuldig bevonden aan poging tot doodslag. 

Putatief noodweer

Volgens de rechter was er sprake van zogenoemd putatief noodweer, dat wil zeggen noodweer te goeder trouw. De agenten mochten ervan uitgaan dat Stok iemand iets zou kunnen aandoen. Daarom hebben ze terecht geweld gebruikt tegen Stok. Andere middelen als pepperspray waren volgens de rechter niet toereikend.

De agent die Stok in zijn rug schoot en hem dodelijk raakte, nam volgens de rechtbank het risico dat Stok om het leven zou komen. Stok rende door tuinen die hobbelig waren, daardoor was er een groter risico. Doodslag is daarom bewezen, zei de rechter.

De agenten schoten volgens de rechter gericht op Stok. Hij had gezwaaid met een wandelstok die eruit zag als een bijl. Volgens ooggetuigen, onder wie twee stadswachten, was Stok agressief. Hij was onder invloed van alcohol.

Het OM zei ook al dat de agenten uit noodweer hebben gehandeld. "De situatie was volgens getuigen zeer dreigend", zei de officier van justitie twee weken geleden

"Gedachte dat Mike S. gevaar vormde voor anderen was voorstelbaar"

STER reclame