ANP Pro Shots
NOS Voetbal

'Het kan misgaan met De Boer bij Ajax'

De uitschakeling van Ajax in de Champions League kan volgens Arno Vermeulen ingrijpende gevolgen hebben. Ook de positie van coach Frank de Boer is niet meer veilig. "Het kan misgaan met De Boer", aldus de chef voetbal van de NOS.

"Afgelopen jaar heeft Ajax niks gewonnen en was het slecht", aldus Vermeulen. "Het moest beter en na een dramatische start is het leed al geleden. Zondag wacht AZ. De kritiek kan heviger worden, intern is er veel aan de hand. Wijkt De Boer af van de lijn Cruijff, wat is de rol van Tscheu La Ling?"

"De vraag is hoe al die zaken zich gaan ontwikkelen", vervolgt Vermeulen. "Het gevolg kan een tussentijds vertrek zijn. Dat sluit ik niet uit. Het gaat niet goed en hij kan zelf zijn conclusies trekken. Vier landstitels is knap, maar Europees heeft De Boer Ajax niet verder kunnen helpen. Frank is zelfkritisch. Als blijkt dat het huwelijk niet goed is, zal De Boer een echtscheiding aanvragen."

Als blijkt dat het huwelijk niet goed is, zal De Boer een echtscheiding aanvragen.

Arno Vermeulen

"Collectief falen"

Volgens Vermeulen is de nederlaag geen incident. Op meerdere vlakken gaat het in zijn ogen mis in Amsterdam. "Het was een collectief falen, typerend voor heel Ajax. Niet alleen Daley Sinkgraven ging in de fout, Riechedly Bazoer kopte kort terug, Mitchell Dijks maakte een verkeerde keuze, Nemanja Gudelj ook, Jairo Riedewald ook. Na de 2-2 had Ajax de wedstrijd gewoon zakelijk moeten uitspelen, het verstand moeten gebruiken. Iedereen moet in de spiegel kijken en met elkaar in gesprek gaan."

Vermeulen refereert aan de revolutie van Johan Cruijff. "Die werd ingezet omdat het Cruijff ergerde dat Ajax Europees niets meer voorstelde. Hij vond het nodig om in te grijpen. Het lijkt niet te werken. De Europese top is verder weg dan ooit en zelfs voor de Europese middenmoot komt Ajax tekort."

"In de opleiding gaat het niet goed", aldus Vermeulen. "Spelers worden heel snel omhoog geschreven en ook intern opgehemeld. Achteraf blijken die spelers helemaal niet zo goed. Kijk naar Stefano Denswil, Nicolai Boilesen en Lucas Andersen."

Spelers worden heel snel omhoog geschreven en ook intern opgehemeld. Achteraf blijken die spelers helemaal niet zo goed.

Arno Vermeulen

"Aankoopbeleid klopt niet"

Ajax speelde tegen Rapid met zijn jongste basisteam ooit in Europa, maar dat mag volgens Vermeulen niet als excuus gelden voor de kinderlijke fouten die werden gemaakt. "Leeftijd is geen excuus, want dat had je kunnen compenseren door goede routiniers te halen. PSV kan wel een speler als Andrés Guardado halen, maar Ajax slaagt daar niet in. Je zou toch verwachten dat Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Frank de Boer voldoende contacten hebben, bij FC Barcelona of Arsenal."

"Het aankoopbeleid klopt niet", gaat Vermeulen verder. "Neem Johnny Heitinga als voorbeeld. Die koop je om iets toe te voegen op het niveau van de Champions League, tegen Excelsior heb je hem niet nodig. Maar hij speelt niet tegen Rapid. Vorig jaar hetzelfde met Niki Zimling. Het gevolg is een krankzinnig jong team."

"Ik had verwacht dat Ajax afgelopen zomer echt spelers zou halen die Ajax verder zouden helpen", zegt Vermeulen. "Ajax had Heitinga niet moeten halen. Hij lijkt al jaren niet fit en heeft twee jaar bijna niet gespeeld. Het halen van een routinier is functioneel als hij nog topfit en in volle glorie is, zoals Frank Rijkaard."

Ajax had Heitinga niet moeten halen. Hij lijkt al jaren niet fit.

Arno Vermeulen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl