Derk Sauer
NOS Nieuws

Derk Sauer weg bij Russisch mediabedrijf: 'Ben geen donquichot'

De Nederlandse mediaondernemer Derk Sauer stapt op als directeur van het Russische mediabedrijf RBK. Sauer bevestigt berichten daarover in de Russische media. Sauer kwam de afgelopen tijd onder druk te staan. Het feit dat hij als buitenlander leiding gaf aan een Russisch mediabedrijf werd een politieke kwestie.

Sauer zegt dat hij is teruggetreden omdat hij niet wil dat de druk op het bedrijf te groot wordt. Zijn belangrijkste doel is dat het mediabedrijf RBK blijft voortbestaan en onafhankelijke journalistiek kan blijven bedrijven. Hij hoopt met zijn vertrek te voorkomen dat het onderdeel wordt van een politiek gevecht. Voor hem persoonlijk geldt dat hij zichzelf niet ziet als een 'donquichot'.

Strategie

Sauer blijft wel indirect betrokken bij het bedrijf dat een televisiekanaal heeft, kranten en een van de grootste nieuwssites van Rusland. Bij het financieringsfonds Oneksim dat RBK in bezit heeft, wordt Sauer adjunct-directeur. In zijn nieuwe functie gaat Sauer, naar eigen zeggen, zich bezighouden met strategische vraagstukken voor het fonds.

Buitenlander

Sauer was de laatste buitenlander die leiding gaf aan een invloedrijke nieuwsorganisatie die zich onafhankelijk opstelt van president Poetin en het Kremlin. Vorige maand trok de fel-nationalistische politicus Vladimir Zjirinovski tegen Sauer van leer. Hij vond dat de Nederlander een negatieve invloed had op Rusland en wilde dat hij het land verliet.

Ook werd Sauer geconfronteerd met een demonstratie op de stoep van het bedrijf.

Effectief

In een vraaggesprek met het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen op 7 juli zei Sauer dat het steeds moeilijker wordt voor onafhankelijke mediabedrijven in Rusland. Ook signaleerde hij dat Rusland zich steeds meer afkeert van het buitenland.

Hij liet toen ook doorschemeren dat hij niet ten koste van alles op zijn post zou blijven. Wat hem betreft was de afweging vooral hoe effectief hij zou kunnen blijven opereren met zijn mediabedrijf.

Uitgever

Journalist Derk Sauer trok begin jaren negentig naar Moskou, waar hij uitgever werd van de Russische edities van internationale tijdschriften als Cosmopolitan en Playboy. Ook begon hij daar de krant The Moscow Times.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl