DSM gaat reorganiseren
Speciaalchemiebedrijf DSM gaat het hele bedrijf op de schop nemen. Vooral bij de ondersteunende diensten en de divisie Voeding krijgt dit gevolgen. Bij Voeding staan ingrijpende efficiency-maatregelen en kostenbesparingen op stapel. Eind augustus en in november maakt DSM bekend hoe de reorganisatie uitpakt en hoeveel banen verloren gaan.
DSM maakte de reorganisatie bekend bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers. Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal meer verkocht en geprofiteerd van gunstige wisselkoersen. De omzet steeg met 12 procent naar 1,97 miljard euro. De nettowinst nam met ruim een kwart toe tot 99 miljoen euro.
Volgens topman Feike Sijbesma dagen de toenemende complexe markten DSM uit tot het ontwikkelen van steeds meer vernieuwende en duurzame producten.
Vitamines
De voedingsactiviteiten zagen de inkomsten iets teruglopen. DSM is 's werelds grootste vitaminemaker en heeft daardoor veel last van de lagere prijzen van vitamine E.
Vitamines zorgen voor een flink deel van de winst. De prijzen zijn met meer dan 30 procent gedaald, onder meer doordat de Chinezen vitaminefabrieken bijbouwen.
"We moeten leren leven met lagere prijzen, maar we verdienen er nog steeds aan en dat kan niet van iedereen gezegd worden", zegt Sijbesma in het NOS Radio 1 Journaal.
Plastic motoronderdelen
DSM leunt op twee divisies, Voeding (Nutrition) en Speciale materialen (Performance Materials). Het bedrijf produceert onder meer vitamines, speciale voeding voor de gezondheidszorg, diervoeding, en speciale kunststofmaterialen en plastic motoronderdelen voor onder meer de auto-industrie.
Onlangs verkocht DSM de minder renderende fabrieken voor caprolactam, een grondstof voor nylon en plastics, en de composietharsenproductie aan investeringsmaatschappij CVC. Op de verkoop werd in het eerste kwartaal al een boekverlies genomen van 130 miljoen euro.