Een van de reclames voor de mediaspelers
NOS Nieuws

Filmindustrie in actie tegen mediaboxen

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

Eenmalig een kastje kopen van tussen de 80 en 160 euro en daarna nooit meer hoeven te betalen om films, series en live-sportwedstrijden te kijken. Die belofte doen verschillende leveranciers van mediaboxen aan consumenten. Op Facebook en andere sociale media prijzen ze hun kastjes aan. De filmindustrie is het zat en stuurt aan op een verbod van de mediaboxen.

Het gaat om mini-computers waarmee consumenten zonder moeilijke installaties films en series via internet kunnen kijken. De verkopers van de kastjes maken gebruik van het enorme aanbod dat er op internet is.

Illegale bron

De kastjes hebben namen als Filmspeler, Teevee.io, Ditistv en Allefilmskijken en ze beloven consumenten dat ze werkelijk alles gratis kunnen bekijken. Volgens de leveranciers zijn er zeker tienduizenden kastjes in Nederland verkocht.

Hoe werkt een mediabox?

"Een hele slechte zaak", zegt René van Turnhout van filmdistributeur Dutch Filmworks. "Voor die films en series moet worden betaald. Dit is een vorm van downloaden uit illegale bron en dat mag niet in Nederland."

Stichting BREIN is tegen een aanbieder een rechtszaak gestart. Die zaak ligt inmiddels bij het Europees Hof. Als de rechter de kastjes van deze aanbieder verbiedt, worden ook andere leveranciers aangepakt.

Streamen

De verkopers van de mediaboxen vinden dat ze niets fout doen. "Als je bij Dell een computer koopt, kun je die ook gebruiken om films en series van internet te bekijken", zegt Jack Wullems van Filmspeler. "Daarnaast worden de films en series gestreamd."

Ook winkels hebben interesse om de kastjes te verkopen. Bij winkelketen Handyman lagen kastjes een tijdje in de schappen, maar vanwege de rechtszaak zijn ze daar voorlopig niet meer te koop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl