Reddingswerkers doorzoeken ingestorte huizen in Alphen aan den Rijn
NOS Nieuws

Onduidelijkheid over slachtoffers Alphen blijft

Er is nog steeds grote onduidelijkheid over het aantal gewonden als gevolg van het ongeluk met de brug in Alphen aan den Rijn. Burgemeester Spies kon vanavond tijdens een persconferentie niet zeggen of er gewonden zijn gevallen en of er mensen worden vermist.

Kort na ongeluk werd gesproken over een aantal van twintig gewonden, maar dat lijkt een verkeerde inschatting. Er is nu sprake van ten minste één gewonde: een man die onder het puin vandaan werd gehaald.

Spies riep mensen op om niet te speculeren, maar de feiten af te wachten.

Reddingswerkers

In Alphen aan den Rijn zoeken reddingswerkers aan het eind van de avond nog naar slachtoffers in het puin van de ingestorte panden waar de twee bouwkranen en een brugdeel op terechtkwamen.

De brandweer meldde vanmiddag dat er een man uit een ingestort pand is gehaald. De man vluchtte samen met iemand anders uit een winkel die instortte. Een van hen kon op tijd wegkomen, maar de ander raakte volgens de brandweer bedolven onder enkele brokstukken. Hij is bevrijd en had last van zijn heup. Verder is niets bekendgemaakt over zijn toestand.

Er zat ook een hond bekneld. Die heeft het niet gered, zei de brandweer.

USAR zoekt nog in één pand

Een zogeheten Urban Search and Rescue Team (USAR) heeft twee panden doorzocht. Daar waren geen slachtoffers.

USAR-medewerkers moeten nog zoeken in één pand. Dat gaat moeizaam, omdat een van de kranen nog op het gebouw ligt en er instortingsgevaar is. In het pand ernaast zou niemand aanwezig zijn geweest tijdens het ongeluk.

De reddingswerkers zoeken met honden naar slachtoffers. Een van de beesten begon rond 20.45 uur te blaffen bij een berg puin. Dat kan volgens een van de reddingswerkers erop duiden dat er iemand levend onder de brokstukken ligt. De medewerkers proberen nu met de hand puin weg te halen, zodat de honden beter hun weg kunnen vinden.

USAR-teams worden doorgaans ingezet in gebieden waar aardbevingen zijn geweest, zoals eerder dit jaar in Nepal.

Burgemeester terug

Bewoners van 51 huizen in de buurt van het ongeval moeten de nacht elders doorbrengen. Verder heeft een aantal huizen in de buurt geen gas. Vanwege een gaslek is het gas in de buurt afgesloten. Bewoners van de huizen zonder gas mogen zelf kiezen of ze thuis willen slapen.

De burgemeester van Alphen aan den Rijn, Liesbeth Spies, is teruggekeerd van haar vakantie vanwege het ongeluk.

  • NOS / Lars Boogaard
    De plek van het ongeluk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl