De 35-jarige beurshandelaar met zijn vrouw bij de rechtbank EPA

In Londen is een voormalig beurshandelaar van UBS en Citigroup veroordeeld voor het manipuleren van de Libor-rente. Het is de eerste keer dat een handelaar veroordeeld is voor zijn rol bij de fraude. Tom Hayes, een wiskundige met het syndroom van Asperger, moet 14 jaar de cel in. In 2010 was hij al ontslagen. 

De Libor-rente is de rente die banken onderling aan elkaar rekenen als ze geld van elkaar lenen. Hij wordt berekend aan de hand van actuele rentestanden van banken, maar door ermee te sjoemelen konden miljoenen dollars worden verdiend.

De aanklager beschuldigde Hayes ervan dat hij een netwerk van handelaren had opgezet, dat tien grote financiële instituties overhaalde en omkocht om de rente te beïnvloeden. 

Volgens Hayes is hij daar altijd open over geweest en waren zijn leidinggevenden daar ook mee bekend. De veroordeelde beurshandelaar zegt dat dit soort handelsmethodes staande praktijk waren binnen de grote banken.

'Ik ben niet dom' 

Hayes zegt dat hij ook veel op zijn computer heeft bewaard, omdat hij niet wist dat hij iets fout deed. "Of ik ben de domste fraudeur ooit omdat ik alles heb vastgelegd, of ik heb er oprecht niet aan gedacht", zei Hayes in de rechtszaal. "Je kan veel van me zeggen, maar ik ben niet dom."

Verschillende banken hebben een schikking getroffen voor hun rol in het Libor-schandaal. In 2013 kreeg de Rabobank een boete opgelegd van 774 miljoen euro.

STER reclame