EPA
NOS Nieuws

Ook Israëliërs zonder vorm van proces vast

Het Israëlische kernkabinet heeft het mogelijk gemaakt om ook Israëliërs die verdacht worden van geweldpleging tegen Palestijnen zonder vorm van proces vast te zetten. De maatregel is afgekondigd naar aanleiding van de brandstichting van vorige week in twee huizen van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, waarbij een Palestijns kind om het leven kwam.

Verdachten kunnen op grond van de maatregel maandenlang worden vastgehouden. Deze zogenoemde 'administratieve detentie' gold tot nu toe alleen voor Palestijnen. De maatregel is internationaal bekritiseerd omdat de verdachten in die omstandigheden rechteloos zijn.

Terrorisme

Premier Netanyahu beschreef de brandstichting van vorige week als een vorm van terrorisme, "begaan door misdadigers in ons land". Het kernkabinet, met de premier en de belangrijkste ministers, verklaarde vanochtend dat er alles aan gedaan wordt om de schuldigen te achterhalen en herhaling te voorkomen.

Voor zover bekend is nog niemand gearresteerd wegens de gewelddaad in het dorp Douma, bij Nablus. Nog geen enkele groepering heeft de verantwoordelijkheid ervoor opgeëist. De daders lieten op de huizen graffiti achter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl