Doping-onderzoeker Douwe de Boer
NOS Sport

'Nederlandse atleten worden zeer weinig gecontroleerd'

Dopingexpert Douwe de Boer heeft de duizenden resultaten van bloedcontroles ingezien die zijn gelekt naar de Duitse omroep ARD en de Britse krant The Sunday Times.

Zijn snelle onderzoek levert geen verdachtmakingen op. "Je kunt er wel uit concluderen dat de Nederlanders zeer weinig worden gecontroleerd. Zo is er een gerenommeerde Nederlandse atleet bij wie slechts één keer bloed is afgenomen in de betreffende periode van elf jaar. Dan krijg je heel kleine bloedprofielen, waaruit je geen conclusies kunt trekken."

WADA: anti-doping is gebaseerd op onschuld

Nederlands dopingbeleid

De Boer zoekt de oorzaak van het lage aantal bloedtests in het Nederlandse dopingbeleid. In tegenstelling tot in andere Europese landen worden er door de overheid geen aantallen dopingtests opgelegd.

"Alle gegevens legt men dan bij elkaar en dan krijg je ook een uitgebreider bloedprofiel. Nederland doet daar niet aan mee", vervolgt De Boer, die toegeeft dat de pakkans voor Nederlandse atleten daarmee kleiner is. "Dat zou de conclusie kunnen zijn, maar er zijn voorlopig geen aanwijzingen voor dat er meer bloeddoping wordt gebruikt in ons land."

Geldgebrek

De Nederlandse Dopingautoriteit geeft toe dat er te weinig bloedtests plaatsvinden en wijt dat aan geldgebrek. "Wat we hier zien is dat we eigenlijk steeds meer uit de pas lopen met wat we internationaal moeten doen. Wie de portemonnee moet trekken, laat ik op dit moment maar even in het midden, maar uiteindelijk bepaalt het budget wat we kunnen doen", zegt directeur Herman Ram.

Niet alleen dopinggebruik geeft aanleiding tot verdachte resultaten

Douwe de Boer

Douwe de Boer waagt zich niet aan boude uitspraken naar aanleiding van de gelekte gegevens. Volgens de buitenlandse media hebben tussen 2001 en 2012 honderden atleten op WK's en Olympische Spelen verdachte dopingtests afgeleverd. Op de langeafstandsnummers zou eenderde van de medailles gewonnen zijn door atleten met bloedwaarden die kunnen duiden op het gebruik van doping.

“Als je het zo hoort is het inderdaad schokkend. Ik denk alleen wel dat we het wat moeten relativeren en nuanceren", zegt De Boer. "Niet alleen dopinggebruik leidt tot verdachte resultaten. Je kunt ook ziek zijn geweest bijvoorbeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl