Migranten bij de ingang van de Kanaaltunnel in Calais
NOS Nieuws

Britten en Fransen: Calais is Europees probleem

Groot-Brittannië en Frankrijk willen de hulp van andere Europese landen bij het oplossen van het vluchtelingenprobleem in Calais. In een gezamenlijk opiniestuk in The Sunday Telegraph spreken de ministers May en Cazeneuve van "een mondiale migratiecrisis".

De Franse havenstad Calais wordt de laatste tijd overstroomd door vluchtelingen die de oversteek naar Groot-Brittannië willen wagen. Met honderden tegelijk bestormen ze de Kanaaltunnel. Ook klimmen ze aan boord van treinen en vrachtwagens. Verschillende migranten hebben dat met de dood moeten bekopen.

Hekken

Zowel de Britse als de Franse regering heeft maatregelen aangekondigd, onder meer in de vorm van extra hekken en camerabewaking. Maar volgens May en Cazeneuve moeten ook andere landen hun verantwoordelijkheid nemen.

"Dit is geen kwestie van twee landen alleen", schrijven de bewindslieden. "Veel migranten zijn in Calais terechtgekomen via Italië, Griekenland of andere landen."

Malta

De oplossing ligt volgens May en Cazeneuve vooral in het uitleggen aan economische migranten dat ze hun heil niet moeten zoeken in Europa. "Onze straten zijn niet geplaveid met goud."

Verder moeten Europese landen Afrikaanse landen helpen op het gebied van economische en sociale ontwikkeling, schrijven de twee ministers. Op de internationale migratietop in november op Malta moeten volgens hen knopen worden doorgehakt over een gezamenlijke aanpak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl