NOS Nieuws

Defensie schrapt schietoefeningen vanwege munitietekort

Defensie in Nederland kampt met een tekort aan munitie. Er worden daardoor onder meer minder schietoefeningen gedaan, bevestigt Defensie na berichtgeving door RTL Nieuws.

Bij het simuleren van gevechtssituaties maken militairen uit pure frustratie zelf "pang-pang-geluiden", zegt de militaire vakbond VBM. Volgens de bond is het gebrek aan trainingsmogelijkheden desastreus voor het moreel van militairen. Ook wordt vaker gebruikgemaakt van een simulator.

VBM-voorzitter Jean Debie zegt dat het tekort een direct gevolg is van de bezuinigingen. Hij waarschuwt voor de consequenties: "Militairen moeten in situaties waarin echt geschoten wordt alert zijn. Als ze oefenen zonder kogels, trainen zij onder hele andere omstandigheden. Daardoor kan het voorkomen dat militairen niet voldoende bekwaam zijn."

Het tekort aan munitie is niet nieuw, maar de problemen zijn momenteel groter dan anders. Het tekort komt onder meer door "hoog gebruik bij een missie" en lange leveringstijden. Er moet geld beschikbaar zijn, orders moeten worden aanbesteed en als er eenmaal materieel is besteld moet dat worden geleverd en vervolgens ook nog getest. Daardoor lijkt het lang te gaan duren voor de tekorten weer zijn aangevuld.

Operationeel

Tegen de NOS zegt een woordvoerder van Defensie dat door de tekorten geen operationele gevaren ontstaan. Hij benadrukt dat militairen die op missie zijn, zoals bijvoorbeeld in Mali, geen last hebben van de tekorten. "Zij kunnen ook net zoveel oefenen als nodig."

In de begroting van 2015 staat dat de munitievoorraden worden aangevuld zodra er extra geld is. Defensie verwacht nog dit jaar een oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl