Zelfrijdende auto van Google AFP

Dat internetgigant Google allang veel meer is dan alleen een zoekmachine is bekend. Nu meldt The Guardian op basis van vertrouwelijke stukken dat Google zich ook officieel autofabrikant mag noemen. Het bedrijf heeft zich bij meerdere instanties ingeschreven als autobouwer, schrijft de krant.

Google Auto zou al in 2011 zijn opgericht. Sinds mei wordt het dochterbedrijf geleid door Chris Urmson, die ook al projectleider was van Google's zelfrijdende auto.

Google heeft zijn pijlen al een tijdje gericht op auto's. Zo ontwikkelde het bedrijf software voor dashboardcomputers (Android Auto) en wordt er al jaren geëxperimenteerd met technologie voor zelfrijdende auto's. 

Ongelukken

Of Google van plan is om zelf auto's te maken voor de consumentenmarkt, is niet bekend. Het bedrijf wilde tegenover The Guardian niet reageren. 

Eerder dit jaar zei Google nog in gesprek te zijn met meerdere automerken, in de hoop om tot een samenwerking te komen. Dat is nog niet gelukt. Dat zou erop kunnen duiden dat Google vanuit Google Auto zelf aan een compleet voertuig werkt.

De oprichting van Google Auto kan ook juridische redenen hebben. Het is niet ongebruikelijk voor grote bedrijven om experimentele producten onder te brengen bij dochtermaatschappijen. Google test in Californië een aantal prototypes van zelfrijdende auto's van Lexus en Toyota en daarmee zijn kleine ongelukken gebeurd. Door die prototypes te registreren vanuit Google Auto en niet vanuit het moederbedrijf, is Google beter beschermd tegen eventuele rechtszaken.

Meer producten

Google laat zich dus niet in de kaart kijken, maar in The Guardian zegt de initiatiefnemer voor zelfrijdende auto's van Google dat het altijd de bedoeling is geweest om het technisch onderzoek om te zetten in een concreet product. Google verkoopt al langer niet alleen diensten, maar ook eigen producten zoals de Nexus-smartphones en de Google Glass.

Google is niet het enige technologiebedrijf dat interesse heeft in zelfrijdende auto's. Het gonst al een tijdje van de geruchten dat grote concurrent Apple werkt aan een elektrische auto die mogelijk ook zelfrijdend is. Ook Tesla, de grootste fabrikant van elektrische auto's, werkt aan een eigen 'automatische piloot' voor auto's.

STER reclame