NOS NieuwsAangepast

Leiders lovend over Holbrooke

De overleden Richard Holbrooke wordt gezien als de man die eigenhandig het onmogelijke voor elkaar kreeg: vrede op de Balkan. Op een kille novemberdag in 1995 kreeg hij de Kroatische president Tudjman, de Bosnische president Izetbegovic en de Servische president Milosevic zover de wapens neer te legen.

Daarmee kwam een eind aan de bloedige oorlog, die toen al drie jaar duurde. Daar was wel een flinke hoeveelheid overredingskracht voor nodig.

Rechtvaardiger wereld

De Bulldozer was Holbrookes bijnaam vanwege zijn onverzettelijkheid als het ging om mensen te overtuigen die niet overtuigd wilden worden. Toenmalig Amerikaans president Clinton roemt Holbrooke als een man die levens redde, de vrede veiligstelde en ontelbare mensen in de wereld hoop heeft gegeven.

De voormalige Britse premier Blair zegt dat Holbrooke een enorme bijdrage heeft geleverd aan een meer vreedzame en een rechtvaardiger wereld.

In 2008 zei de voormalige Servische leider Karadzic dat Holbrooke hem had beloofd dat hij Karadzic uit handen van het Joegoslavië-tribunaal zou houden, als die uit de politiek zou gaan. Holbrooke ontkende deze deal.

Taliban

President Obama prijst Holbrooke als een groot Amerikaans diplomaat, die de VS sterker, veiliger en gerespecteerder heeft gemaakt. Obama spreekt van "een unieke persoonlijkheid die herinnerd zal worden om zijn onvermoeibare inzet, liefde voor zijn land en het najagen van de vrede".

Hoewel minder in de schijnwerpers, was hij nog steeds actief. Onder president Obama was hij speciale gezant voor Afghanistan en Pakistan. Hij kreeg de opdracht de regeringen in Kabul en Islamabad te overtuigen van de noodzaak de Taliban en al-Qaida aan te pakken.

Richard Holbrooke is 69 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl