Bezoekers van Pinkpop 2014
NOS Nieuws

Waar ging het de afgelopen jaren mis op festivals?

Het aantal festivals neemt al jaren toe, en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties bij extreem weer. Festivalorganisaties en gemeenten moeten anticiperen op noodweer door bijvoorbeeld stevigere materialen te gebruiken voor de tenten. Op initiatief van een aantal gemeenten komt er een handboek met algemene veiligheidsregels voor festivals.

De afgelopen jaren hebben meerdere festivals in Nederland en onze buurlanden te maken gekregen met noodweer.

2011: Vijf doden bij Pukkelpop in België

In 2011 gaat het gruwelijk mis tijdens Pukkelpop bij Hasselt, een festival waar ook Nederlanders op afkomen. Kort na de start barst het noodweer los. Door windstoten en hagelbuien storten meerdere festivaltenten in en waaien bomen om. Vijf mensen komen om het leven. 70 mensen raken gewond, van wie 35 ernstig. Het festival wordt afgelast. Het jaar erna treft de organisatie maatregelen om zich te wapenen tegen noodweer.

Ingestorte tent op Pukkelpop

2014: Spannende momenten tijdens Pinkpop

Pinkpop in Landgraaf wordt getroffen door een regenbui van het extreme kaliber dat volgens het KNMI maar eens per jaar voorkomt. In een kwartier tijd zijn er 1600 bliksemontladingen boven het festivalterrein. Het programma wordt tijdelijk stilgelegd. De festivalgangers worden opgeroepen om niet in tenten of bij bomen te schuilen, maar gehurkt op de grond te gaan zitten. De politie deelt dekens uit om te voorkomen dat mensen onderkoeld raken. Er vallen geen gewonden.

Bezoekers van Pinkpop schuilen voor het noodweer

2015: Code geel tijdens Bevrijdingsdag

Flinke onweersbuien en zware windstoten trekken over het land tijdens Bevrijdingsdag. Het afkondigen van code geel door het KNMI blijkt niet overbodig. Meerdere Bevrijdingsfestivals beginnen later dan gepland of worden tijdelijk stilgelegd om gevaarlijke situaties te voorkomen. Het festival in Almere wordt zelfs helemaal afgelast. Aan het einde van de middag is het onweer voorbij en breekt overal de zon door.

Regen tijdens het Bevrijdingsfestival in Groningen

2015: 33 gewonden bij Rock am Ring in Duitsland

Het is broeierig warm op de eerste dag van het Rock am Ring festival in het Duitse Mendig. Door temperaturen van boven de 30 graden moeten ruim 3400 festivalgangers worden behandeld vanwege een zonnesteek of verbranding. Vijftig mensen worden naar het ziekenhuis gestuurd. 's Avonds slaat het weer om, rond middernacht slaat de bliksem in op het festivalterrein. Niemand wordt direct door de bliksem getroffen, maar toch raken 33 mensen gewond, van wie 4 ernstig. Volgens een Nederlandse festivalbezoeker was de organisatie van het festival in paniek en slecht voorbereid op het noodweer. Een dag later wordt bij zusterfestival Rock im Park een deel van de campingbezoekers geëvacueerd vanwege heftige regenval.

Het was de hele dag erg heet tijdens Rock am Ring. 's Nachts barstte het onweer los.

2015: Zwaarste julistorm ooit gemeten

Het laatste weekend van juli wordt Nederland geteisterd door de zwaarste julistorm ooit gemeten. Veel evenementen worden uit voorzorg afgelast. Een man komt in Wolfheze om het leven wanneer een boom op zijn auto terechtkomt. De schade wordt door het Verbond van Verzekeraars geschat op zeker 13 miljoen euro, maar de verzekeraars verwachten dat de schade nog verder oploopt.

Ineengestorte tenten op een kampeerterrein bij de Zwarte Cross

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl