Massale drukte in A'dam bij Gay Pride
In Amsterdam is de Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride, zonder grote incidenten verlopen. De belangstelling was enorm en de politie en gemeente laten weten zeer tevreden te zijn. Ook vanavond is het nog zeer druk in de stad.
Hoeveel bezoekers er vanmiddag waren, is nog niet bekend. Een gemeentewoordvoerder zegt dat het er aanzienlijk meer waren dan vorig jaar, toen het weer veel minder goed was. Op sommige plekken, zoals de Magere Brug over de Amstel bij theater Carré, was het zo druk dat de politie mensen verzocht elders te gaan kijken.
De Gay Pride is nog niet afgelopen. Ook vanavond wordt er nog gefeest. De politie laat weten dat de plekken in de stad waar festiviteiten zijn niet meer te bereiken zijn vanwege de drukte. Dat geldt voor onder meer de Zeedijk, het Rembrandtplein en de Reguliersdwarsstraat.
Voor een feestje adviseert de politie: ga naar het Kwakoe-festival in Amsterdam-Zuidoost of naar Dance Valley in Spaarnwoude.
De boten voeren van het Westerdok via de Prinsengracht en de Amstel naar het Oosterdok. In totaal deden dit jaar tachtig vaartuigen mee, waaronder opvallend veel met een boodschap. Zo was er de Vluchtelingenboot, om aandacht te vragen voor de rechten van homoseksuele vluchtelingen en migranten. De zwerfjongerenboot draaide om jongeren en volwassenen die dak- of thuisloos zijn.
Voor de thuisblijvers was er een 'Pridestream-boot'. Die hangt vol met schermen en een 360 graden-camera. Zo konden mensen over de hele wereld meemaken hoe het is om mee te doen aan de Canal Parade.
'Koninkrijksboot'
Dit jaar, waarin het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar bestaat, voer ook een 'Koninkrijksboot' mee. Zo lieten homo-organisaties uit Curaçao, Aruba en Sint-Maarten weten dat ze gelijke homorechten willen in het hele koninkrijk. Op deze eilanden is het huwelijk namelijk niet opengesteld voor homostellen.
"Het is natuurlijk heel raar dat wij in Nederland kunnen trouwen als paren van gelijk geslacht, maar ergens anders binnen ons koninkrijk niet", zegt directeur LHBT-emancipatie van de Stichting Amsterdam Gay Pride Irene Hemelaar. "Die boodschap, de boodschap van gelijke rechten, dat je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt, wordt vandaag uitgedragen."
Thema
Het thema van dit jaar is ‘Share’. Onder het motto: ‘share love, love differences' roept de organisatie iedereen op om zijn of haar verhaal te vertellen en dit te delen.
Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival Gay Pride bij te wonen.