NOS Nieuws

MusSAILkanaal: tientallen historische schepen in Groningen

132 oude schepen in Musselkanaal

Door verslaggever Pauline Broekema

Roelf Sluman loopt met zijn dochters langs de historische vrachtschepen die dit weekend in het Groningse dorp Musselkanaal te bewonderen zijn. Daar wordt gevierd dat 250 jaar geleden het Stadskanaal werd geopend en dat 400 jaar geleden de provinciegrens tussen Groningen en Drenthe ontstond.

Sluman (1933) is een van de vele Groningers die opgeroeide op een schip. "Ik ben in een kanaal hier in de buurt geboren", vertelt hij. Aan het museumschip De Jatrie, dat werd gebouwd in Oude Pekela, ziet hij veel van zijn jeugd terug.

In de machinekamer draait een zeldzame motor van de Brons motorenfabriek in Appingedam. Gewoond werd er half onder het dek. Er staat een kacheltje, er zijn wat kasten en een bedstede. "Je kunt het je bijna niet meer voorstellen dat mensen zo konden leven", zegt Jaap Duit, voorzitter van de stichting die het museumschip beheert.

Een kacheltje, wat kasten en een bedstede

Niet te zwaar beladen

Ook de ouders van Sluman voeren over het Stadskanaal. "Ik herinner me dat mijn vader in de zomer vooral last had van waterplanten. En dat we bij droog weer niet te zwaar beladen moesten zijn, omdat het waterpeil dan zo laag was dat we anders zouden vastlopen."

De monumentale watertoren van Stadskanaal biedt een prachtig uitzicht op de waterweg en het gebied waar de provinciale grens loopt. Onder ons ligt nog een strook Groningen, daarachter begint Drenthe. De grens loopt volgens een kaarsrechte lijn, die dwars door het veengebied is getrokken om van het geruzie tussen de provincies af te zijn. Zo kreeg ieder zijn deel van de turf die in het gebied werd gewonnen.

Toeristen

Turf is er hier allang niet meer, en er is ook amper meer vrachtverkeer. Nu varen er pleziervaartuigen. De sluisjes uit oude tijden zijn wel nog altijd in gebruik.

De hulp van de sluiswachter complimenteert een toerist op het dek van een vakantieschip. "U hebt mooi weer meegenomen", zegt hij in het Gronings. Ze verstaat hem niet. "From Canada", verontschuldigt ze zich.

Hij zwaait haar uit. Nu de vrachtschepen zijn verdwenen, zijn de toeristen meer dan welkom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl