Jalaluddin Haqqani, oprichter van het gelijknamige terreurnetwerk EPA

De Afghaanse oprichter van het Haqqani-terreurnetwerk, Jalaluddin Haqqani, is al een jaar geleden overleden. Dat bericht de BBC op basis van bronnen dicht bij de groepering. 

Er gaan al jaren geruchten dat Haqqani is overleden, maar tot op heden heeft het terreurnetwerk zijn dood nooit bevestigd. Volgens de BBC is Haqqani na een lang ziekbed overleden en is hij in Afghanistan begraven. 

Twee familieleden van Haqqani ontkennen tegen persbureau Reuters dat hij dood is. Een derde familielid zegt dat de berichten juist zijn. 

Het Haqqani-netwerk is verantwoordelijk voor ontvoeringen en talrijke aanslagen op Afghaanse militairen en op NAVO-troepen. Haqqani heeft banden met zowel al-Qaida als de Taliban. Het was een van de militante groepen die vanuit het Afghaans-Pakistaanse grensgebied opereerden en zich verzetten tegen de Amerikaanse aanwezigheid in het land. 

CIA

Jalaluddin Haqqani vocht in de jaren tachtig als guerrilla-leider tegen de Sovjet-troepen, die het land bezetten. Hij zou in die periode nauw hebben samengewerkt met de CIA. 

Nadat de Taliban in 1996 de macht hadden overgenomen in Afghanistan schaarde Haqqani zich achter de nieuwe machthebbers en werd hij minister onder Talibanleider Mullah Omar. Diens dood werd gisteren bevestigd door de Taliban

Als nieuwe leider van de Afghaanse Taliban werd Mullah Akhtar Mansour benoemd. Als zijn rechterhand werd Siraj Haqqani aangewezen. Hij is de zoon van Jalaluddin en was de laatste jaren al de facto de leider van het Haqqani-netwerk. 

STER reclame