EPA
NOS Nieuws

Eerste Japanse kerncentrale start op na ramp Fukushima

In Japan start binnenkort de eerste kerncentrale op, nadat alle centrales vier jaar geleden werden stilgelegd. Dat gebeurde na de kernramp in Fukushima op 11 maart 2011.

Een zeebeving en de daaropvolgende tsunami veroorzaakten destijds in de kerncentrale bij Fukushima een meltdown, waarna straling vrijkwam en radioactief water weglekte.

Weerstand

Alle 48 centrales in Japan moesten daarna veiligheidsinspecties ondergaan. Een meerderheid van de bevolking is tegen het opnieuw in gebruik nemen van de kerncentrales, maar de Japanse premier Abe heeft juist hard geijverd voor het opstarten van de reactoren.

Het wegvallen van de eigen kernenergie, waardoor er fossiele brandstoffen geïmporteerd moesten worden, heeft Japan tientallen miljarden gekost.

Op 10 augustus wordt de reactor Sendai 1 in Kyushu opgestart. In september kan de kerncentrale dan weer op volle kracht werken.

Berechting

Eerder vandaag werd duidelijk dat drie topmannen van het energiebedrijf Tepco, dat eigenaar was van de centrale in Fukushima, terecht moeten staan voor professionele nalatigheid. Dat heeft een juridisch comité samengesteld uit burgers besloten.

Daarmee vervalt het eerdere oordeel van het Openbaar Ministerie om de zaak tegen de Tepco-top te laten vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl