SS'ers met Oekraïense hulptroepen in Polen, halverwege WOII
NOS Nieuws

Duitsland vindt SS'er te oud voor vervolging

Duitsland gaat een 96-jarige Amerikaan die wordt verdacht van gruweldaden in de Tweede Wereldoorlog niet vervolgen. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie is Michael Karkoc te zwak voor een proces.

Karkoc leidde in de Tweede Wereldoorlog een Oekraïense eenheid die voor de SS werkte. Het bataljon zou in Oost-Europa complete dorpen hebben platgebrand en inwoners hebben vermoord. In 1949 was Karkoc naar de VS verhuisd.

Het persbureau AP ontdekte in 2013 dat Karkoc in de Amerikaanse stad Minneapolis woonde. Het Duitse OM besloot daarop een onderzoek in te stellen naar het verleden van Karkoc.

Gelogen

Daarvoor was eerst nog een uitspraak van de Duitse rechter nodig, omdat de misdaden niet waren gepleegd op Duits grondgebied, noch door een Duitser of tegen Duitsers. Het was de vraag of de Duitse justitie daarom wel jurisdictie zou hebben.

De rechter oordeelde uiteindelijk dat Karkoc wel vervolgd mocht worden omdat hij in dienst handelde van de Duitse SS. Omdat artsen nu oordelen dat hij te oud is voor een proces, gaat een Duitse rechtszaak toch niet door.

Toch gaat Karkoc nog niet helemaal vrijuit: er loopt nog altijd een Pools onderzoek naar hem. Bovendien kan de VS hem nog uitzetten, omdat hij in 1949 op zijn immigratieformulier heeft gelogen over zijn betrokkenheid bij het nazi-regime.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl