Nederlands bier wordt over de hele wereld gedronken
NOS Nieuws

Nederland exporteert recordhoeveelheid bier

Nog nooit exporteerde Nederland zoveel bier als afgelopen jaar. In 2014 ging er voor 1,6 miljard euro aan bier het land uit, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is vier procent meer dan het jaar ervoor.

Nederlands bier wordt volgens de onderzoekers over de hele wereld gedronken. Amerikanen zijn de grootste afnemers, 37 procent van de Nederlandse uitvoer gaat naar de VS. Wel daalde de export naar Amerika met 4 procent naar 599 miljoen euro. De uitvoer naar Frankrijk, China en Taiwan nam juist toe.

Bier dat Nederland uit gaat, is voor het overgrote deel op Hollandse bodem gebrouwen. In slechts zeven procent van de gevallen gaat het om bier dat ergens anders is gemaakt, maar via Nederland verspreid wordt.

Mexico

Tot een paar jaar geleden was Nederland de grootste bierexporteur ter wereld. Sinds 2010 gaat die eer echter naar Mexico. Daar groeit de uitvoer hard. Afgelopen jaar exporteerde het land voor 1,8 miljard euro aan bier, anderhalf keer zoveel als negen jaar daarvoor.

De Verenigde Staten halen een steeds groter deel van hun bierimport bij hun zuiderburen. Het Nederlandse deel van hun import neemt dus juist af.

Overigens doen de zuiderburen van Nederland het ook goed. Afgelopen tien jaar verdubbelde België zijn bierexport nagenoeg, tot 1,1 miljard euro. Dat is evenveel als Duitsland het afgelopen jaar uitvoerde. Daarmee staan de landen op plaats drie en vier van de wereldranglijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl