Getty Images

Danny D., de man die is aangehouden in de vermissingszaak van de 13-jarige Lisa, staat sinds 2011 onder toezicht van de reclassering. Dat bevestigt de reclassering desgevraagd aan de NOS. De reclassering wil niet vertellen wat het toezicht op het moment van de vermissing nog inhield. Dat mag de reclassering niet, zegt een woordvoerder.

D. is vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Eerder vandaag bleek al dat hij in het verleden al eens is veroordeeld voor een soortgelijk vergrijp. Ook toen zocht hij via internet contact met een minderjarige. Hij ging met dat meisje naar het zwembad. De twee werden daar uitgehaald, nadat een buschauffeur alarm had geslagen.

De rechtbank in Breda oordeelde in 2011 dat het van groot belang was, dat D. zich door de reclassering liet begeleiden. Dat betekende in elk geval dat hij de plicht kreeg om zich regelmatig te melden. Die plicht geldt nu nog. 

Vinger aan de pols

De reclassering adviseerde dat hij zich daarnaast zou laten behandelen in de forensich psychiatrische polikliniek De Waag. Verder moest hij deelnemen aan een training in arbeidsvaardigheden en zich houden aan afspraken met de schuldsanering. 

Het is niet duidelijk of dit allemaal is gebeurd en welke onderdelen van het reclasseringstraject inmiddels waren afgerond. 

De rechter zei destijds dat er een systeem rond de verdachte moest worden opgebouwd om hem in de gaten te kunnen houden. "Reclassering, Jeugdzorg en De Waag moeten de vinger goed aan de pols houden met het oogpunt van mogelijk delictgedrag."

Lisa verdween vorige week van een bungalowpark in Nieuw-Milligen. Het vermoeden bestaat dat de 41-jarige Danny D. uit Koudekerk aan den Rijn contact met haar heeft gelegd via Facebook. Hij deed zich voor als een leeftijdsgenoot.

STER reclame